Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Október 20. 10:08, kedd | Helyi
Forrás: LVP/Helyi Híradók

Gyorsútként épülhet Esztergom autópályás összeköttetése

Gyorsútként épülhet Esztergom autópályás összeköttetése

Kétszer kétsávos gyorsútként épülhet meg az Esztergomot az M1-es autópályával összekötő, 102-es gyorsforgalmi út. Akár 2019-re elkészülhet a beruházás. A részleteit még idén kidolgozza a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Október végéig elkészülnek az új gyorsforgalmi útkategória bevezetésének jogszabályi és műszaki szabályozási feltételei, miután elfogadta a javaslatot a kormány a hónap első ülésén. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ezt követően tekinti át a kormányzat által 2020-ig tervezett közúti beruházásokat. A tárca a következő napokban azt vizsgálja, hogy mely fejlesztések épülhetnek meg gyorsútként, melyek egyéb besorolású útként. Ezután kezdődik majd el a kiválasztott fejlesztések előkészítése, köztük az Esztergomot az M1-es autópályával összekötő 102-es gyorsforgalmi úté is.

Információink szerint gyorsútként valósulhat meg ez a fejlesztés. Az NFM sajtóosztályának közlése alapján azonban csak az új útkategória jogszabályi feltételeinek a megteremtése után válik világossá, hogy pontosan hol milyen kategóriájú út épülhet, így az is, hogy milyen besorolású lesz az esztergomi. A döntés alapvetően határozza majd meg a fejlesztés költségét és idejét.

A gyorsutak a magasabb kategóriájú utakénál rövidebb kivitelezési idővel és jelentősen olcsóbban épülhetnek meg. Ez alapján a 2020-as tervezett határidő tartható, emiatt is hangzott el egy esztergomi fejlesztéseket is érintő konferencián még szeptemberben, hogy a kétszer kétsávos, fizikai elválasztással épülő utat 2019 végére helyeznék forgalomba.

Az esztergomi autópályás összeköttetés a kormány kiemelt közúti beruházásai között szerepel, része annak a 2020-ig megvalósuló közúti programnak, melyre mintegy 750 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés. Az utat még 2012 novemberében a Magyar Suzuki Zrt. és a kormány stratégiai megállapodásának keretében ígérte meg Orbán Viktor miniszterelnök. 2013-ban ezt követően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzést írt ki a főútvonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, az előzetes vizsgálat pedig tavaly nyárra készült el. Az első tervekben még csak kétszer egysávos volt az út, ám a kormányzati nyomásra végül kétszer kétsávosra módosították az elképzeléseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.