Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. November 28. 11:13, hétfő | Életmód
Forrás: ITE

Hosszú téli esték? Akkor olvasás…

Hosszú téli esték? Akkor olvasás…

Bár a legtöbben nem egy telet szerető ismerőst találunk környezetünkben, az emberek döntő többségére kifejezetten depresszíven hat a természet tavaszi és nyári hónapokban tapasztalható jelenségeinek elmúlása.

A lombkorona nélkül maradt fák, a hónapokkal korábban még élettől látványosan nyüzsgő, ám azóta befagyott víztükör és a korai sötétedés kétségtelenül nyomasztóan hat az emberi lélekre.

Ám a téli hónapok beköszöntése egyben az ünnepek közeledtét is jelenti, amikor immár nagyságrendekkel több szabadidővel és „üresjárattal” rendelkezünk. Annak érdekében, hogy a karácsonyi kikapcsolódás valóban pihentető legyen cikkünkben sorra vettük azokat a könyveket, amelyek nemcsak a mögöttünk hagyott egy-két évben láttak napvilágot, de a szó szoros értelmében fényt is gyújthatnak számunkra a hosszú téli estéken.

Történelem, fikció, modernitás…

Azok számára, akik az ünnepek előtt pihenésképpen kicsit el szeretnének szakadni a valóságtól, igazi főnyeremény Donna Tarrt Titkos történet című könyve. A könyv vonalvezetése legalább annyira talányos és legalább annyira sok útvesztőt rejteget, mint egy bonyolult álom. Amikor a könyv olvasása után az ember „magához tér” azt sem tudja, hol van éppen. A könyv letétele után az olvasó olyan alapkérdésekre keresi a választ: mi a bűn, mi szerelem, mi a barátság?

A 21. Század Kiadó gondozásában idén megjelent Apám, ez itt Horthy! című könyv szintén nem fog csalódást okozni azoknak, akik nemcsak rajonganak a meghökkentő történetekért, de imádják a történelmi vonatkozásokat és a valóságtól elrugaszkodott fikciót is. Murányi Marcell szóban forgó könyvének eseményfonala a rendszerváltás évében veszi kezdetét, amikor az ellenforradalom legendás vezére, az SMS Novara egykori kapitánya, Horthy Miklós kormányzó születésének 121. évfordulóját készül megünnepelni az ország. A lázas készülődést azonban egy váratlan esemény zavarja meg: egy titokzatos idegen – talán egy a kisantant által ideküldött szeparatista felforgató? Hidegvérű merénylő? Kommunista sorozatgyilkos? – zuhan a budapesti Reitter-csatornába. A feszültség és izgalom kezdetét veszi…

Teljesen más műfajt képvisel, de a fentiekkel együtt is garantált kikapcsolódást ígér Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb jelenkori írónőjének, Vass Virágnak Szoknya Blues című könyve. Az írónő tollából származó korábbi könyvek után már meg sem lepődünk azon, hogy művének középpontjában ezúttal is a 21. századi férfi és nő bonyolult viszonya áll. A krimi elején egy várandós nő férje házasságkötésük előtt egy másik nő mellett váratlanul meghal. Annie-t nem hagyja nyugodni az eset és még hosszú évek után is számtalan kérdés motoszkál elméjében a történtekkel kapcsolatban. Életét a tragédiát követően teljesen kerékbe törve éli, ám egy napon új férfi tűnik föl az életében, aki példaértékűen óvja őt és gyermekét. A váratlanul életébe toppanó személy ellenben úgy tűnik rengetek titkot rejt... Vass Virág legújabb könyvében kiderül: bizony senki sem az, akinek látszik…

Címkék: könyv, olvasás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől