Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Július 12. 18:09, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Így szoktasd bicikliző gyermekedet a forgalomhoz!

Így szoktasd bicikliző  gyermekedet a forgalomhoz!

A kétkeréken való tekerés az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy átélhessük a szabadság érzetét, hiszen közben önmagunk urai lehetünk, és szabadon suhanhatunk.

A gyermekek talán épp ezért imádják a biciklizést. Számukra még nem sok praktikussági okkal bír ez az élvezetes mozgásforma, és azzal sem igazán foglalkoznak, mennyire jót tesz az egészségüknek, inkább csak önfeledten élvezik a bicaj adta kikapcsolódást a szabadlevegőn.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy idejében megtanítsuk nekik a kerékpárral való biztonságos közlekedést, hiszen gyermekként már úgyis ezer veszélynek vannak kitéve, főleg egy forgalmasabb úttest mentén.

Szülői alapok

A felelősségteljes kerékpározásra való tanítás során is alapvető fontosságú a szülői minta és példamutatás, hiszen a gyermek könnyen és főként utánozva tanul, s leginkább a szüleitől látottakat követi. Sajnos hazánkban még nem épült ki teljesen a megfelelő kerékpározási kultúra, noha szerencsére egyre többen használják ki a kétkerekű adta lehetőségeket. Ám a közutakon való biciklizés állandó veszélyforrást jelent még a felnőttek számára is, főleg a megfelelő ismeretek nélkül.

Gyermekek esetében ez a veszély hatványozottabb, viszont a kerékpárra és forgalomra való nevelés az ő esetükben egyszerűbb, mivel nem a rég óta rosszul berögzült szokásokat kell bennük felülírni a helyes biciklis közlekedés tanulásakor, hanem egyből a korrekt magatartási formákat sajátíthatják el, amennyiben a szülő is tisztában van azokkal. A szülők felelőssége tehát igen nagy és megkerülhetetlen, gyermekük biztonságáért ők tehetik a legtöbbet. Sokat segíthet a tanulásban, ha már kicsi gyermekkoruktól futóbiciklit használnak és már ekkor megismerkednek az alapvető közlekedési szabályokkal.

Forgalomhoz szoktatás

Ha a megfelelő méretű, nem az udvaron való száguldozásra szánt, komolyabb kivitelezésű bicikli kiválasztása megtörtént, annak állapota az ellenőrzést követően kifogástalan, s minden biztonsági és védőfelszerelés csemeténk rendelkezésére áll, lassú tempóban megkezdhetjük a gyermek forgalomhoz szoktatását, ami alatt kialakulhat benne a félelem- és a biztonságérzet egyaránt, hogy később, amikor már önállóan közlekedik, felelősségteljesen tehesse azt.

Először a forgalomtól távol eső területen szerezzen kellő rutint biciklizésből a gyerek, ahol gyérebb a gépkocsis forgalom, s csak ezt követően engedjük forgalmasabb utak közelébe, akkor is több alkalommal szigorúan szülői felügyelettel! Elsőként tudatosítani kell a gyerekben, hogy rajta kívül még nagyon sok résztvevője van a forgalomnak, és mindenkire szigorú szabályozások vonatkoznak a biztonságuk érdekében. Ha nem tartja be a rá vonatkozókat, az akár testi épségébe vagy az életébe is kerülhet.

Fontos KRESZ szabály, hogy 12 év alatti gyermek nem kerékpározhat főútvonalon, helyette neki megengedett a járda használata, azonban ő a járdán csak vendég, a gyalogosokra vigyáznia kell! Mellékutakon, kis utcákban már tekerhetnek az úttesten, viszont a gyermek haladjon elöl, a szülő pedig mögötte és tőle kissé beljebb, hogy a járművek így biztonságosan tudják kikerülni a gyereket. A közös tekerések után, kis idő elteltével már iskolába is járhat a gyerek biciklivel, előtte azonban szülői kísérettel gyakorolja be azt az útvonalat is, ismerje meg az átkelőket, a lámpákat és a táblákat, szokja meg az autók jelenlétét. Alapvető tudnia, hogy a kerékpár járműnek számít, járdán közlekednie zömében tilos, ügyeljen a láthatóságra, és zebrán csak gyalogosként kelhet át, azaz tolnia kell a biciklit, valamint irányváltoztatási szándékát karjelzéssel kell jeleznie a forgalom többi résztvevője felé, s közben többször nézzen szét minden irányba!

Mindenekelőtt, a szülő feltétlenül tanulmányozza a Magyar Kerékpárosklub kisokosát, ill. sajátítsa el gyermekével együtt a kerékpáros KRESZ-t!

Címkék: bicikli, futóbicikli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.