Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Április 14. 08:59, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Ilyen lehet Esztergom új világháborús emlékműve

Ilyen lehet Esztergom új világháborús emlékműve

Szimmetrikus, kétszárnyú emlékmű állhat a Csalamádé temetőben a II. világháború helyi hősei és áldozatai tiszteletére, akiknek névsorát az esztergomiak kiegészíthetik majd, és akár hozzá is járulhatnak az állításához.

Már a rendszerváltás első éveiben felmerült Esztergomban is az igény arra, hogy emlékművet állítsanak a második világháborús hősöknek, áldozatoknak. A városban ugyan több helyen is van háborús emlékmű, de a második világháborús Esztergomban elesett mintegy háromszáz hősi halott és háromszáz civil áldozat számára külön még nincs.

A Szent Anna (régi Csalamádé) temetőbe állítandó új emlékművet Borosházi Tamás, építészmérnök tervezte, melyhez Négyesi Lajos alezredestől, a Honvéd Kulturális Egyesület választmányi tagjától kapta meg a hősök és áldozatok névsorát. Az esztergomi világháborús emlékmű a látványterv alapján egy szimmetrikus, szárnyakra utaló elrendezést kap majd, melyet Borosházi Tamás úgy tervezett, hogy a stilizált, modern stílusú emlékmű építmény egyik felén a katonai, a másik felén a civil áldozatok nevei szerepelnek, közepén pedig egy posztamensen lévő kereszt áll majd.

Mindennek bemutatására és az esztergomi véleményének meghallgatására az önkormányzat a közelmúltban lakossági fórumot is rendezett a művelődési házban. Az esemény résztvevői pedig rokonszenvüket fejezték ki a készülő, tervezett emlékművel kapcsolatban.

Az emlékmű állítás célja, hogy Esztergom minden lakosa, az idősebb és a felnövekvő nemzedék is tekintsék sajátjuknak a második világháborús emlékművet, illetve az azon lévő névsor összeállítását.

Az emlékművön szereplő nevek lakossági kiegészítésére a következő, májusi Esztergom lapszámban olvasható névsor ismerete után lesz lehetőség, az újság központi e-mailcímére való beküldéssel.

A Honvéd Kulturális Egyesület megadta azt a számlaszámot, melyre befizetve akármilyen kis összeggel, bárki hozzájárulhat az emlékmű felállításához.
A számla szám: K&H Bank Zrt. 10402908-29023378

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.