Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 03. 08:06, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/MTI - fotók: illusztrációk

Jön az árvíz! – Harmadfokú készültség kell?

Jön az árvíz! – Harmadfokú készültség kell?

Harmadfokú árvízi készültség Tátnál, elsőfokú Esztergomnál: árad a Duna, számítások alapján jelentősen meghaladja majd a harmadfokú készültség szintet a városnál.

A Duna felső szakaszán már az elmúlt néhány napban áradt a folyó, melynek szintje továbbemelkedik. Helyenként már másod- és harmadfokú a védekezés, míg Esztergomnál és Komáromnál egyelőre elsőfokú.
Az Országos Vízügyi Igazgatóság szerint hétfő reggel 550-570 centiméterre emelkedhet a vízállás Nagybajcsnál, várhatóan azonban a Duna harmadfokú készültség felett tetőzik majd, és elérheti a 865 centimétert. A Duna felső magyarországi szakaszán a 2002-ben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet az idén - állapította meg a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT), miután vasárnapi ülésén elemezte a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket.

A Győr-révfalui és a zámolyi gátőrjáráson is harmadfokú készültséget rendelt el már vasárnap délután a központi védelemvezető. Az esztergomi gátőrjáráson viszont elsőfokú a készültség hétfő reggeltől, míg a tátinál harmadfokú készültség lép életbe. Elsőfokú készültség érvényes a győr-koroncói árvízvédelmi szakaszon és több gátőrjáráson, egyebek között Ikrény és Rábapatona, Kunsziget és Abda térségében hétfő reggeltől. A főigazgatóság számításai szerint Győrben a vízállás elérheti a 800 centimétert. Számítások szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál is jelentősen meg fogja haladni a harmadfokú készültség szintjét.

A főigazgatóság közölte azt is, hogy a tartósan magas víz következtében a védvonalakon alatt átszivárgó víz és a csapadék miatt belvizek kialakulásával is kell számolni elsősorban a Szigetköz és a Hanság térségében.

Árvíz Esztergomban

(fotó: archívum)

Budapesten várhatóan kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetőzik majd, harmadfokú készültség mellett - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel. Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt lezárták a közúti forgalom elől Pesten az idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, a vízszint emelkedésétől függően a következő napokban további alsó rakparti szakaszok lezárására is lehet számítani.

A Duna németországi szakaszán tovább folyatódott a vízállás emelkedése és az ausztriai részen is intenzív az áradás. A rendkívül esős időjárás még napokig eltarthat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.