Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Szeptember 06. 18:05, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Jön az ősz, de a házunkban is termeszthetünk növényeket

Jön az ősz, de a házunkban is termeszthetünk növényeket

Közeleg a hideg ősz és egyre több kertészkedőnek búcsút kell mondania növényeitől, legalább jövő tavaszig. Vagy mégsem?

Miért ne folytathatnánk a kertészkedést bent, az otthonunkba? A cserepekből kialakított kis kertek gondozása is garantált kikapcsolódást ad és termést hoz. A saját növények adta örömöt tehát így az is átélheti, akinek ősszel vagy akár télen van kedve kertészkedni.

Beltéri növénytermesztés

Szinte bármilyen növény tartható napfény és kert nélkül is, ha a szükséges feltételeket megteremtjük számukra. Így például termeszthetünk magunknak friss zöldségeket, fűszer és gyógynövényeket is akár. Európában és Amerikában már évekkel ezelőtt hatalmas népszerűségnek örvend ez a kertészeti módszer. Magyarországon is sokan ismerik, de kialakult hagyománya nincsen.
Pedig hazánkba is egyre többen vannak olyan emberek, akik tudatos fogyasztók és nem esznek meg mindent, amit eléjük tesznek, hanem saját maga szeretné megtermeszteni a zöldségeket. A városban élők különösen rá vannak szorulva erre a kertészeti módszerre, hiszen aki nem rendelkezik kerttel, de még terasszal se, az kénytelen a lakásában termeszteni a növényeit. Ha szeretnénk beszerezni az ehhez szükséges eszközöket, akkor az un. Grow Shop-okhoz kell fordulni. Ma már nem csak Budapesten, de vidéken, például szegeden, vagy Pécsen is van Grow Shop.
A beltérben való kertészkedésnek köszönhetően nyerhetünk egy csodálatos, új hobbit. Kreatív és izgalmas módja a természet megőrzésének, a növények segítenek a levegő megtisztításában, emellett pedig élelmiszerforrássá is válhat.

Fontos a tervezés

Mielőtt bárminek is nekiállnánk, a legfontosabb, hogy leülünk és gondosan átgondoljuk milyen növényeket szeretnénk ültetni. Válasszuk ki azt a helyet, ahol majd a kis kertünket tartani fogjuk, ahol nekünk se lesz útban. Döntsük el, milyen növényeket szeretnénk ültetni, az őszi hónapokban milyen zöldségekre lenne szükségünk!

Pár hasznos tanács kezdőknek

A cserépbe ültetett növényeknél fontos, hogy a földhöz adjunk trágyát, vagy tápanyagban gazdag komposztot. A földkeveréket célszerű évente újítani, ezzel pedig a tápanyagokat pótolhatjuk. Erre a célra több fajta tápanyagoldatot is vásárolhatunk. Válasszuk ki, a növényünknek megfelelőt!
A cserép aljába, mielőtt földet tennénk, tegyünk apró köveket, kavicsokat, így locsolás után nem keletkezik majd pangó víz.

Több növény egy cserépbe?

Nagyobb cserepekbe vagy edényekbe nyugodtan ültethetünk több növényt is egyszerre. Ilyenkor azonban figyeljünk különösen arra oda, hogy olyan növényeket tegyünk egymás mellé, melyek hasonló éghajlatot kedvelnek.

Egy kisasztalra kialakított konyhakertben szépen megférnek egymás mellett a különböző fűszernövények és zöldségek is. A szép, fodros levelű saláták és hagyományos zöldségek mellett nyugodtan próbálkozzunk a szamóca termesztésével.

Az egymás mellé ültetett növények esetében válasszunk jó szomszédságban élő fajtákat. A babfélék mellé ültessünk például borsikafüvet, hiszen ezek távol tartják a babtól a tetveket. A Turbolya a lisztharmattól védi meg a salátákat, a hagyma és a sárgarépa pedig kölcsönösen segíti egymást.
Ezek a hangulatos konyhakertek egész évben friss terményekkel lepik meg a kertészeket. Nagy öröm az egész családnak, amikor a folyamatosan érő zöldségeket és gyümölcsöket az évszaknak megfelelően sorban egymás után le tudjuk szüretelni.

Címkék: ősz, ház, növény, termesztés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.