Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Április 27. 07:28, csütörtök | Helyi
Forrás: közlemény

Két esztergomi tanuló is Szakma Sztár lett idén

Két esztergomi tanuló is Szakma Sztár lett idén

Országos első helyet ért el Berthold Zsolt, másodikat pedig Üveges Szebasztián a Géza Fejedelem iskola tanulói az idei Szakma Sztár Fesztiválon és Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a minap.

Tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
idén a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Szakma Sztár Fesztivál keretében április 24. és 26. között. Megyénk diákjai közül nyolc döntősből öten végeztek dobogós helyen.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, a fesztivál szerdai záróünnepségén 41 szakmában hirdették ki az első három helyezettet és köszöntötték a felkészítőket. Idén az informatikában bővítették a vetélkedőt, már 6 szakmával szerepelt a terület. A rendezvényt tíz éve támogató szakiskoláknak, vállalatoknak jubileumi emléklapokat adtak át.

Megyénkből nyolc diák jutott az országos döntőbe, ahol öten dobogós helyen végeztek. Szerszámkészítő szakmában országos első helyet ért el Berthold Zsolt, (Géza F. TSZC Esztergom). Országos második helyezett lett gépi forgácsoló szakmában Üveges Szebasztián (Géza F. TSZC Esztergom).

Szintén második helyet ért el az elektronikai technikusok versenyében Gelbmann Róbert (Műszaki TSZC Tatabánya), valamint az infokommunikációs hálózatépítő és szerelők között Komáromi Richárd (Széchenyi I. TSZC Komárom). Asztalos szakmában országos harmadik lett Zsebők Patrik (Bánki Donát TSZC Tatabánya).

A megyei kamara egykori elnöke, Juhász József Arany Kőműves Kanál Díjat alapított 2008-ban. Az elismerést a kőművesek versenyén legjobban szereplők vehették át Dr. Szerencsés Lászlótól és Juhász Istvántól. A díjazottak Adorján Andor (arany) Szekszárdról, Tóth Krisztián (ezüst) Kecskemétről és Garai Gábor (bronz) Hódmezővásárhelyről.

A szerszámkészítő szakmában nyújtott kimagasló helytállásáért Iványi Lászlót a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismerő oklevelével és tárgyjutalmával tüntették ki.

Dr. Szerencsés László, a megyei kamara elnöke elmondta, a Szakma Sztár Fesztiválon látottak, tapasztaltak igazolták a szlogent, miszerint egy jó szakma felér egy diplomával. Az elnök hozzátette, a tíz éves évfordulóját ünneplő versenyen a résztvevők és az érdeklődők számát tekintve egyaránt rekordok dőltek meg.

A verseny 3 fordulóból állt, idén országosan 5255 diák indult, a második fordulóba 456-an jutottak be, míg az országos döntőbe 224 tanuló érkezett, 102 oktatási intézményt képviselve, a határon túlról is. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők - 2017-ben a tanulók 86 százaléka - felmentést kapott a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

A fesztivált 15 ezer látogató kereste fel, a rendezvényre a megyei kamarák szervezésében 200 autóbusszal mintegy 10 ezer diák érkezett, több mint 70 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A bemutatkozó szakmákat a látogatók tárlatvezetés keretében ismerhették meg és a diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke emlékeztetett arra, hogy 2018-ban Budapest ad otthont az EuroSkills versenynek, a szakmák európai bajnokságának.

A versenyre 28 országból 500 versenyzőt és felkészítőiket várnak, a fiatalok 34 hivatalos és 3 bemutatkozó szakmában versenyeznek. Magyarország várhatóan minden eddiginél népesebb, 25 fős versenyzői csapatot fog nevezni. A rendezvényre 2018 szeptember végén 80 ezer látogatót is várnak a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.