Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 04. 09:53, hétfő | PR
Forrás: (x)

Külföldi munkavállalás – rád hol várnak az álmaid?

Külföldi munkavállalás – rád hol várnak az álmaid?

A karrierünk során sokan játszunk el előbb-utóbb a gondolattal, hogy milyen lehet külföldön munkát vállalni. Sokan a valóságban is meglépik a váltást, a legtöbben azonban mindig csak álmodoznak és latolgatnak.

Ennek gyakran az információhiány áll a hátterében, hiszen nem igazán tudjuk, mégis hogyan lehet kivitelezni egy ilyen ugrást anélkül, hogy közben mindent kockára tennénk. Áttekintjük most, hogyan is működik az országváltás első lépése, az úticél kiválasztása.

Hova menjek? Választási szempontok

Bár vannak, akik egész életükben egy bizonyos helyről álmodoznak, sokakban csak annyi ötlik fel, hogy megpróbálnák a külföldi életet. Na de mégis hol? És egyáltalán: milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választáskor?

Nyelvtudás

Sajnos tetszik-nem tetszik, a legelső kérdés, amit át kell gondolni, hogy milyen nyelvet beszélünk vagy gyorsan el tudnánk sajátítani. A külföldi munkavállalás során ugyanis bár a szabadidőnket tölthetjük honfitársainkkal is, kicsi az esélye, hogy új munkatársaink is mind magyar nemzetiségűek lesznek. Így tehát vessünk számot nyelvtudásunkkal, vegyük elő a régi nyelvkönyveket, és gondolkozzunk el az online kurzusokon, felkészítő tanfolyamokon is!

Szaktudás

Szintén kikerülhetetlen saját szaktudásunk kérdése. Hiába álmodozunk homokos tengerpartról, pálmafákról és állandó kánikuláról, jégvágóként kevés sikerünk lesz a trópusokon. Persze elképzelhető, hogy megfelelő nyitottsággal és kalandvággyal akár egy szakmaváltást is összeköthetünk a költözéssel. Erre azonban, valljuk be, kevesebb az esély, mintha már meglévő szaktudással kutakodnánk külföldi álláslehetőségek után.

Hazaút

Ritka az, hogy valaki külföldre költözik és többet vissza sem néz. Mindenkinek vannak ugyanis rokonai, barátai itthon, akikhez időről-időre visszatér. Ez pedig utazást jelent, ami természetesen nem mindegy, hogy 12 óra repülés, 6 óra autózás vagy 2 óra gyors vonatozás. Emiatt érdemes kritikus szemmel nézni a terveinkre: kalkuláljuk bele kalandozásainkba a karácsonyokat, születésnapokat, egyéb eseményeket, amelyek hazahívnak.

Európa

Ezek alapján tehát elsőként meg kell határoznunk, melyik ország vagy térség az, ahol több lehetőségünk van a munkavégzésre. A legtöbben ezek fényében általában valamelyik európai ország mellett szoktak dönteni, hiszen:

1. Az itthon tanulható idegennyelvek túlnyomó része valamely európai ország hivatalos nyelve. Gondoljunk csak a németre, spanyolra, franciára, angolra vagy éppen a hollandra.

2. Magyarként szinte az összes európai országban nagy esélyünk van karriert építeni.

3. Napjainkban az ország elhelyezkedésének köszönhetően pár óra alatt Magyarországon lehetünk a kontinens bármely pontjáról. Nem kell napokig utazni, ha valami miatt úgy döntünk, hogy hazajönnénk.

Nyugat-európai állások, segítséggel

Ha a fenti kritériumok alapján úgy gondolod, hogy szívesen vállalnál munkát külföldön, érdemes elgondolkoznod egy munkaközvetítő cég felkeresésén. A Covebo hollandiai partnerei számára toboroz magyar munkavállalókat változatos munkakörökbe. Nézd meg állásajánlataikat és válogass autóipari, építőipari, fémipari és számos egyéb területre vonatkozó hirdetésük közül!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.