Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 05. 14:26, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Levegő-föld rakéták harci fejeit tulajdonították el a honvédség lőteréről

Levegő-föld rakéták harci fejeit tulajdonították el a honvédség lőteréről

HM: összesen ötkilónyi robbanóanyag van az eltűnt rakétákban

Összesen ötkilónyi robbanóanyag van azokban a rakétákban, amelyek nemrégiben tűntek el a táborfalvai gyakorlótérről - derül ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) válaszából, amelyet a tárca az MTI érdeklődésére küldött pénteken.

A HM közlése szerint az Sz-8 típusú, repülőgép-fedélzeti rakéta hossza 30 centiméter, súlya hozzávetőlegesen 4 kilogramm és körülbelül egykilónyi robbanóanyagot tartalmaz. A kilőtt állapotú lövedék gyújtószerkezete erős mozgatásra vagy más erőteljes külső behatásra élesedhet és akár fel is robbanhat. Ekkor nyílt terepen körülbelül 20 méter hatósugarú körben halálos sérülést okozhat - fűzték hozzá.
"Veszélyes eszközökről van szó, így azok semmilyen célú hasznosítása nem javasolt. Értékesítését jogszabály tiltja" - hangsúlyozták.
A HM szerint a "Logical Decision 2012" nemzetközi gyakorlaton felhasznált robbanótestek maradványai tűntek el a táborfalvai gyakorlótérről, ahol azok a tűzszerészek által kijelölt helyen megsemmisítésre vártak.
Mivel az eszközök honvédségi területen voltak, és emberi életeket nem veszélyeztettek, a tűzszerészekre vonatkozó szabályok szerint úgynevezett "B" kategóriás tárgyaknak minősültek, ami a többi között azt is jelenti, hogy folyamatos őrzést nem igényeltek. A "B" kategória esetén a megsemmisítés nem azonnal történik, így az évi 2500-3000 riasztást kezelő tűzszerészek csak akkor vették észre a hiányt, amikor kiérkeztek a helyszínre.
A tárca válaszában hangsúlyozta: a táborfalvai lőtér védett és őrzött honvédségi terület, oda illetéktelen személy nem mehet be. A terület nagysága 273 hektár, azt a méretéből és a természeti adottságaiból adódóan teljesen bekeríteni nem lehet, azonban minden bejutási szakaszán sorompó vagy tábla tiltja az illetéktelen behatolást. A fontosabb pontokat önkéntes védelmi tartalékos állomány őrzi, illetve időnként járőrökkel is biztosítják azokat. Elismerték azonban, hogy a területet a fekvés és annak mérete miatt nem lehet tökéletesen belátni.
Az ügyben a rendőrség indított eljárást ismeretlen tettes ellen robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélés miatt. Más rendvédelmi szervek bevonásáról ugyancsak a rendőrség jogosult dönteni. Hasonló eset 2006-ban történt a várpalotai gyakorlótéren, a tettesek előkerültek, ellenük a büntetőeljárást lefolytatták.
A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda esti közleménye szerint a szeptember 13-i helikopteres éleslövészet után észlelték, hogy a lőtéren - a sorompókkal és figyelmeztető táblákkal övezett területről - hátramaradt levegő-föld rakéták harci fejeit eltulajdonították. A terület mentesítésével megbízott tűzszerészek öt - fel nem robbantott - "harci fejet" nem találtak a területen - fűzték hozzá.
A HM felhívta az emberek figyelmét, hogy az ellopott tárgyak közvetlen veszélyt jelentenek.
A minisztérium közlése szerint az eltűnt rakétaalkatrészeket nem szabad megmozdítani, és azt kérték: aki a tárgyakról információval rendelkezik, az haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107-es, illetve a 112-es, ingyenesen hívható számokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön