Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Január 25. 10:06, péntek | Sport
Forrás: MTI

Mali - TEK: életveszélyben lehetnek a Bamako rali résztvevői

Mali - TEK: életveszélyben lehetnek a Bamako rali résztvevői

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szerint a pénteken rajtoló Budapest-Bamako rali kiemelten magas biztonsági kockázattal jár, ezért megtartása nem ajánlott, az indulók életveszélynek teszik ki magukat.

A TEK pénteki közleményében arra figyelmeztetett, hogy nem zárható ki az sem, hogy az indulók emberrablás áldozatai lesznek, vagy életükkel fizethetnek a felelőtlen döntéséért.
Mali északi része mára az al-Kaida magrebi szárnyának - amely csatlakozott a felkeléshez - központja. Ezek az egységek jól felfegyverzett, félkatonai jellegű csoportok, összlétszámuk több ezer. Januárban a felkelő erők offenzívájuk során a mali főváros, Bamako veszélyes közelségébe jutottak, ezért Franciaország a katonai beavatkozás mellett döntött - írták a közleményben.
A TEK álláspontja szerint a verseny résztvevői által érintett útvonalak - a Malin áthaladó szakaszok kihagyása esetén is - fokozottan veszélyesek az európaiak számára. Jelenleg komoly, kiemelt veszélynek van kitéve minden, a környező országokban tartózkodó külföldi állampolgár.
A szervezők figyelmét a TEK munkatársai többször felhívták arra, hogy az észak-afrikai térség jelenleg háborús övezetnek számít, ezért különösen veszélyes a résztvevők számára. A versenyzők biztonságát garantálni senki nem tudja, a ralin mindenki saját felelősségére vesz részt - írták.
A Külügyminisztérium szerdán közleményben javasolta az idei Budapest-Bamako rali lemondását vagy elhalasztását, mert megtartását a tárca rendkívül veszélyesnek ítéli.
Pénteken rajtol a Budapest Kongresszusi Központ elől a Budapest-Bamako futam, amelyen 40 ország mintegy 420 indulója vesz részt. A versenyzők és a túrakategória résztvevői Magyarországról indulva a Szlovénia-Olaszország-Franciaország-Spanyolország-Marokkó-Mauritánia-Szenegál-Bissau-Guinea útvonalon haladnak.

Címkék: Mali-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!