Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már két deci borért büntetnek júliustól

Már két deci borért büntetnek júliustól

Szigorodnak az ittas vezetést büntető szabályok, a határérték júliustól fél ezrelék lesz. Minden esetben orvos szakértő állapítja meg a véralkoholszintet vérvétel és vizeletminta alapján – hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában. A határérték túllépéséhez elég lesz meginni két deci bort.

Ezentúl nemcsak a közúti ittas vezetés miatt indulhat büntetőeljárás, az új Btk. kiterjeszti ezt a szabályt magánútra is, azaz például egy hipermarket parkolójára vagy egy benzinkúthoz vezető szervizútra – magyarázta Janklovics Ádám közlekedési jogász.

Félezrelékes véralkoholszint felett automatikusan és kötelezően indul büntetőeljárás az ittas sofőr ellen azt új Btk. szerint. Egyetlen kivétel, ha hivatásos sofőr munkáját veszélyezteti a büntetőeljárás – mondta a jogász, hozzátéve: megmarad a bírói mérlegelés lehetősége. Abban az esetben, ha valakinek nélkülözhetetlen a jogosítványa, a bíró dönthet arról, hogy a jogosítványt mely kategóriákra veszi el.

Janklovics Ádám elmondta azt is: ha valaki ittas és drogos állapotban vezet egyszerre, azt az új Btk. szerint külön-külön büntetik meg, mert a történteket két tényállásként kezeli a törvény. A jogász szerint az ittas vezetésre vonatkozó szigorításoknak jelentős visszatartó erejük lesz, különösen a fiatalok körében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön