Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Január 02. 15:54, hétfő | Belföld
Forrás: Police.hu

Már nem kell magunknál tartani a jogsit és a forgalmit

Már nem kell magunknál tartani a jogsit és a forgalmit

Nem minősül jogsértésnek 2023. január 1-jétől – a rendelkezéseknek megfelelő esetekben –, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű fogalmi engedélyét. Olvassa el, milyen feltételek szükségesek ehhez!

A járművezető kötelezettségével kapcsolatban a következő rendelkezések lépnek hatályba:

a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2023. január 1-jétől hatályos 3. § (3) bekezdésének rendelkezései értelmében a Magyarország területén történő járművezetéshez az e rendeletben meghatározott, magyar hatóság által kiállított járművezetésre jogosító okmányt a járművezetőnek vezetés közben nem szükséges magánál tartania abban az esetben, ha a járművezető az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik.

Továbbá, a Rendelet 113. § (1) bekezdés bb) pontja alapján a járművezető köteles a közúti ellenőrzés során az ellenőrzésre jogosult hatóságnak átadni a forgalmi engedélyt, kivéve a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedélyt, ha a jármű szerepel a járműnyilvántartásban.

A fenti rendelkezéseknek megfelelően január 1-jétől – a rendelkezéseknek megfelelő esetekben – nem minősül jogsértésnek az, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű fogalmi engedélyét. Ebből következően ezek az esetek nem is lesznek szankcionálhatók.

A vezetésre jogosító okmányok helyszíni elvételével és a vezetési jogosultság szünetelésével kapcsolatban a következő rendelkezések lépnek hatályba:

a Rendelet 2023. január 1-jétől hatályos 32. §-a értelmében az ellenőrző hatósági személy az eljárása során a helyszínen a vezetési jogosultság azonnali felfüggesztését az engedély-nyilvántartásba bejegyzi, és – amennyiben a vezetői engedélyt a járművezető magánál tartja – a vezetői engedélyt elveszi, ha a vezetői engedély elvételének feltételei fennállnak. Ebben a tekintetben nem lesz jogszabályi változás. Ezeket az eseteket a Rendelet 32. §-a sorolja fel.

A Rendelet 2023. január 1-jétől hatályos 96. § (1) bekezdés alapján, figyelemmel az (1a) bekezdésre, az ellenőrző hatósági személy a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedéllyel és igazolólappal rendelkező jármű esetén, a helyszínen a forgalomban való részvétel jogosultságának azonnali felfüggesztését a járműnyilvántartásba bejegyzi, és ezzel egyidejűleg – ha rendelkezésre áll – az állandó forgalmi engedélyt vagy igazolólapot elveszi. Az okmányok elvételének eseteit a Rendelet 96. és 97. §-ai tartalmazzák, melyek vonatkozásában nem lesz változás.

A fenti rendelkezések értelmében, a jogszabályban meghatározott esetekben, továbbra is elvételre kerül a vezetői engedély és a forgalmi engedély, amennyiben az a helyszínen rendelkezésre áll.

Ugyanakkor e mellett minden esetben, függetlenül attól, hogy a vezetői engedélyt, illetve forgalmi engedélyt az intézkedő rendőr elvette vagy sem, a vezetési, illetve a forgalomban való részvétel jogosultsága felfüggesztésének bejegyzése tényéről a járművezető írásbeli tájékoztatást kap.

A vezetési jogosultság felfüggesztése esetén a járművezető a továbbiakban nem jogosult vezetői engedélyhez kötött jármű vezetésére.

A forgalomban való részvétel jogosultságának azonnali felfüggesztése esetén a Rendelet 96. § (5) bekezdése által szabályozottan egyes esetekben a járművel a lakcímig vagy a telephelyig lehet közlekedni, míg más esetekben tilos a járművel történő tovább közlekedés.

Ezen szabályok tekintetében szintén nem lesz változás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során