Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Június 28. 07:51, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Megújuló városközpont az építészhallgatók szemével - FOTÓK

Megújuló városközpont az építészhallgatók szemével - FOTÓK

Június 27-én a városháza első emeleti folyosóján megnyílt az Ybl Építéstudományi Kar hallgatóinak tervtárlata. A kiállítási anyag Esztergom belvárosának építészeti és tájépítészeti rehabilitációjáról szól.

A megnyitón a tervek alkotói mellett az építéstudományi kar dékánja, Dr. Markó Balázs és tanárai is jelen voltak.

Esztergom belvárosának rehabilitációjáról gyakorlatilag annak 1970-es évekbeli betonépületekkel való beépítése óta folyik a közbeszéd, a vita.
A régi építmények rekonstrukciója, az új épületek a régiekkel való összeillesztése látható most azon a tervtárlaton, mely a városrehabilitáció témakörben készült a város és a Szent István Egyetem egy korábbi megállapodása kapcsán.

Romanek Etelka polgármester elmondta, az Esztergomi Önkormányzat 2015 tavaszán kezdeményezte a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi karával való szoros együttműködést, melynek célja, hogy az egyetem építész hallgatói Esztergom belvárosa érintett részeire tervváltozatokat készítsenek.

A tavaly indult munka elkészült, a mesterszinten lévő hallgatók tablókba rendezve mutatták be június 27-én a városháza első emeleti folyosóján megnyílt tervtárlaton elképzeléseiket. A különböző elképzeléseket rajzok, látványgrafikák valamint szöveges elemzések tették érzékletessé.
A hallgatók egy-egy elképzelt megrendelésnek eleget téve adtak címet munkáiknak, így többek között a Hévíz Könyvtár, a Kortárs Kulturális Központ, a Hídház, a Városi Művelődési Ház, a Fürdő Szálló revatalizáció, a Szabadidő Park, Játszóház és Kávézó, a Régészeti Kutatóközpont illetve Hévíz Strandfürdő névvel jelölve.

Esztergom polgármestere hangsúlyozta, a város és az Ybl Miklós építészeti kar közötti együttműködési megállapodást további, szakmai megállapodások követik, mégpedig a képviselő-testület döntése alapján a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Corvinus Egyetem Tájépítész karával való együttműködési megállapodás előkészítését végzik az önkormányzatnál.

A most megnyílt szakmai kiállítás anyaga például az Európai Uniós pályázatokon való szerepléskor nyújt jelentős segítséget a városépítészeti, urbanisztikai témákban. Philipp Frigyes főépítész felhívta a figyelmet, hogy a városháza első emeleti folyosóján most kiállított tablók igazolhatják, de akár meg is cáfolhatják a városrehabilitációról kialakított korábbi elképzeléseket. Mint mondta, tudomása szerint először történik olyan, hogy egy építészeti kar egy egész városrész rehabilitációjával foglalkozik úgy, hogy komolyan és felelősen viszonyultak a feladathoz. A közel egyéves munka, melynek gyümölcse megtekinthető a tervtárlaton, a főépítész szerint összhangban van a városi elképzelésekkel.

Romanek Etelka hozzátette: a kiállított tervek, elképzelések – amelyek a hivatal nyitvatartási ideje alatt szabadon megtekinthetőek – egy későbbi fórum keretein belül a város nyilvánossága számára részletesen is megismerhetőek lesznek. A várhatóan kora őszi fórumon az egyetem kollégái, a tervek alkotói részletezik majd elképzeléseiket, a rendezvényre a szakembereken, döntéshozókon kívül Esztergom polgárait is várják.

A tervek a diákok koncepciói, a belváros megújítása az esztergomiak vélemenye alapján törtenik majd.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindul a "piskóta" körforgalom építése

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.