Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. November 27. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Közlemény

Mesteravatót tartott a kamara - térségünkben hiányszakmákban is a legjobbak

Mesteravatót tartott a kamara - térségünkben hiányszakmákban is a legjobbak

Mesteravatót tartott pénteken Esztergomban a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara,

a Szent Adalbert Központban rendezett ünnepségen 18 szakma képviselőjeként 106 mester vette át oklevelét a régi céhes hagyományok szerint rendezett ünnepségen.

Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő köszöntőjében szólt arról, hogy egy szakmát jól valóban csak a mesterektől lehet tanulni majd hozzátette, egy ideje kezd helyreállni a világ korábbi értékrendje és egyre nagyobb megbecsülést élveznek a kétkezi, megfogható tárgyakat készítő szakmák.



Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, megyénkben nagy szükség van olyan kapcsolódási pontokra, mellyel az itt élők mindegyike azonosulni tud. Ezeket a megyei értéktárban gyűjtötték össze és az értéktárba felvették a kereskedelmi és iparkamara ünnepélyes mesteravatóját.

Kovács Károly, fő ceremónia-mester az oklevelet átadása előtt felelevenítette a régi céhes hagyományokat és emlékezetett arra, hogy 18 évvel ezelőtt rendeztek először hasonló mesteravatót, amikor a mostanihoz hasonlóan a mészáros cég 1775-ben készült ládája előtt tettek esküt és az ifjú mesterek az asztalosok cégének kupájából, illetve a cipészek céhének serlegéből ittak társpoharat az őket vizsgáztató látómesterekkel.

Az ünnepélyes mesteravatón részt vett a megye összes járásának vezetője, az új mesterek tiszteletére az esztergomi járási hivatal vezetője, Horváth-Szeder Gábor mondott pohárköszöntőt.

„A mai nap az új mesterek számára ünnepi pillanat, hiszen az elmúlt időszak szorgos munkája a sikeres vizsgákkal beérett. A dicsőséget megszerezték, ez azonban azt is jelenti, hogy Önök példaképekké váltak. Önök méltók azokhoz az ősökhöz, akiket elismert a közösség, akik mesterműveket tudtak alkotni” - mondta az oklevelek átadása előtt a kamara elnöke.



Dr. Szerencsés László hozzátette, a duális képzésben a tanulók gyakorlati képzését, oktatását elsősorban mesterek végezhetik. A mestervizsgáztatást a gazdaságot képviselő kamarákra bízta a kormány, ezt a megbízást a szervezet kiemelt feladatként kezeli. A szabályok szigorodásából adódó többletterhek jórészét az EU-s és kormányzati támogatások képzések levették az érintettek válláról, a támogatott szakmákban a mestervizsga 300 ezer forintos költségéből 240 ezer forintot átvállalva.

Tavaly, 2015-ben a támogatott képzés eredményeképpen 19 szakmában 277 mester vehette át az oklevelét. Idén 106 mestert avatott a kamara, 89 szakember mestervizsgáját a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatta.

Örvendetes, hogy megyénkben több hiányszakmában is avathatott mestert a kamara; mint például festő, gépi forgácsoló, hegesztő, kőműves, női szabó, szakács és szerszámkészítő - ismertette a kamara elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.