Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Február 10. 05:35, szerda | Helyi
Forrás: (x)

Mibe fektessem a pénzem?

Mibe fektessem a pénzem?

Amint van egy kis megtakarításod, azonnal fölmerül a kérdés, hogy mibe fektessem a pénzem. A bankba biztos nem viszem, hiszen alig kapok rá valami kamatot és az évek során csak veszít az értékéből.

Mibe fektessem hát a pénzem? Állampapírba? Részvényekbe? Aranyba? Ingatlanba? Megnézzük egyesével az összes eszközosztályt, majd utána megvizsgáljuk Neked melyik lenne a legideálisabb.

Bármilyen befektetés két csoportba osztható: Cash Flow alapú befektetés, és az értéknövekedés alapú. (Sajnos erre nincs megfelelő magyar szó, az angol megfelelője a Capital Gain = Tőkenyereség) A kettő közötti különbség egyszerűen leírható: A Cash Flow, azaz készpénzáramlás alapú annyit jelent, hogy valamilyen rendszerességgel pénzt tesz a zsebedbe a befektetés.

Például havonta/negyedévente/évente kapsz valamekkora hozamot és azt készpénzben. Klasszikus példája a lakáskiadás. Van egy befektetésed, és az albérlő minden hónapban fizet Neked valamekkora összegű készpénzt. Ez egy Cash Flow alapú befektetés.

Az értéknövekedés alapú (Capital Gain), amikor nincs egy rendszeres bevételed, hanem csak a lejáratkor vagy eladáskor tudod realizálni a hasznot. Erre jó példa egy telek befektetés. Megvásárolod 5 millió forintért, majd 5 év múlva értékesíted 10 millió forintért.

Természetesen a kettő kombinációja is létezik, amikor rendszeres bevételhez jutsz és közben a befektetésed értéke is növekszik. Ezeket mindegyik eszközosztálynál meg fogjuk nézni, hogy melyik befektetés melyik kategóriába tartozik. Érdemes eldöntened a befektetés kiválasztása előtt, hogy Neked melyik típus felelne meg a legjobban.

Ha nem tudod még biztosan, nyugodtan keress meg, segíteni fogok ebben. Írj egy emailt a daniel.varga@erthetopenz.hu címre és megvizsgáljuk Neked mi lenne a legideálisabb befektetés.

MIBE ÉRDEMES BEFEKTETNI?

Lássuk hát:



Mi is ez?

Más néven lekötött betét. Lehetőséged van a bankodban lekötni a pénzedet bizonyos időre. Megvizsgáltam a legnagyobb bankok ajánlatait, és azt láthatjuk, hogy jellemzően egy éves lekötés esetén 0,01%-0,1% kamatot kapsz a lekötött pénzedre.

Biztonság:

A lekötött betétek az egyik legbiztonságosabb formája a befektetésnek. Lehet forint vagy deviza megtakarítást is elhelyezni a bankokban. A lekötött pénzt az Országos Betétbiztosító Alap (OBA) biztosítja 100 ezer euróig.

Futamidő:

Jellemzően 1-12 hónapos futamidőkből választhatunk, illetve éven túl 3-5 éves lekötések közül.

Lehetséges hozam:

Forint lekötések esetén a nagybankoknál csak minimális kamatokkal számolhatunk, általában évente ez nem haladja meg a 0,1%-ot. Még egy lehetőséget érdemes figyelembe venned, a deviza alapú lekötést. A megtakarításodat dollárban vagy euroban helyezed el egy lekötött betéti számlán. Nagy hozamot itt se várj el, kb. 0,1-0,3%-os éves kamatra számíthatsz.

TUTI TIPP: Ha mégis jobb ajánlatokat szeretnél kapni érdemes lehet a kisebb bankoknál körbenézned (Gránit Bank, Sperbank, MagNet Bank). Ők sem adnak túl nagy kamatokat, de már az 1-1,5% is több, mint a nagybankok ajánlatai.

Adózás:

Kamatadót kell fizetnünk a lekötött betétek után kifizetett kamatokra, ez jelenleg 15%.

Előnyök:

- Biztonságos
- Ideális gyűjtögetésre, megtakarításra

Hátrányok:

- Alig van hozama
- Ha a futamidő előtt megszakítod a lekötést, ráfizetés lesz



Mi is ez?

Ez gyakorlatilag egy hitel, amit Te nyújtasz a Magyar Államnak. Ők kibocsájtanak különböző állampapírokat, amiket Te megvásárolhatsz, ők pedig vállalják, hogy a betett pénzedet, plusz kamatot egy bizonyos idő után visszafizetik Neked.

Biztonság:

A bankbetét után az egyik legbiztonságosabb befektetési forma. Egy esemény lehetséges, amikor elveszíted a befektetésed, ha a Magyar Állam csődbe megy és így nem tudja kifizetni a hitelezőit, azaz téged.

E miatt azért nem kell aggódni, mert ha komolyabb baj történne, az Európai Unió ki tudja segíteni az országot és meg tudja akadályozni az államcsődöt. (Mint ahogy ez történt Görögország és Ciprus esetén is pár évvel ezelőtt.)

Futamidő:

Már 3 hónapos lekötési lehetőséged is van, az úgynevezett Diszkont Kincstárjegy esetén. Azért jellemzően az éven túli állampapír befektetés a jellemzőbb. Általában 1-20 éves időtávban tudsz gondolkozni, a legkelendőbb mostanában az 1-3-5 éves konstrukciók.

Jó megoldás lehet kisgyermek esetén a Babakötvény is, amely egy speciális befektetési forma gyermekek számára.

Lehetséges hozam:

3 féle kamatozási típust különböztethetünk meg.

Fix kamatozás. Ilyen az 1 éves magyar állampapír. Jelenleg 2,5%-os kamatot kapsz egy év után a befektetésedre.

Változó kamatozás. Ilyen a klasszikus „szuper állampapír”. Sávosan emelkedik a kamatozás, de az 5 éves futamidőre átlagosan 4,95% kamatot fizetnek a befektetésedre.

Inflációhoz kötött kamatozás. Ilyen a Prémium Magyar Állampapír. Megnézik mekkora volt az infláció és ahhoz adnak 1-1,25%-ot és az lesz az éves hozam. Ha az infláció tavaly 3,3% volt, akkor a kamatod 3,3+1=4,3% lesz.

TUTI TIPP: Ne bankokon keresztül vásárolj állampapírt, mert a bankok ráteszik a saját hasznukat. Van lehetőséged közvetlenül az Államkincstártól is vásárolni, ami díjmentes.

Adózás:

A 2019. június 1-jét követően vásárolt állampapírok kamatadó-mentesek.

Előnyök:

- Biztonságos
- 1-3 éves időtávra ideális

Hátrányok:

- Nem biztos, hogy infláció fölötti hozamot kapsz
- Csak a fordulónapokon férsz hozzá az összeghez



Mi is ez?

Amikor részvényt vásárolt, akkor valójában egy vállalatban leszel tulajdonos. Ha jól megy a vállalatnak és emelkedik a részvényárfolyam hozamot tudsz realizálni, ha rosszul megy nekik és esik a részvények árfolyama, veszteséged keletkezik.

Biztonság:

A részvény befektetést lehet konzervatívan csinálni, minimális kockázattal és lehet extrém nagy kockázatot is vállalni. Azért gondolják sokan veszélyesnek a részvényeket, mert nem tudják hogyan lehet szabályozni a kockázatot.

Példa: ha egy 100 éve létező cégben vásárolsz részvényt, sokkal kisebb lesz a kockázatod, mintha egy éppen most a tőzsdére került cégben vásárolsz részesedést.

A befektetett tőkédet pedig a Befektető-védelmi Alap garantálja 20 000 Euro értékig.

Vigyázat! Ez nem összekeverendő azzal, hogy egy részvény árfolyamán veszteséget realizálsz! Ez annyit jelent, hogy ha a brókercég, akiknél a részvényt vásároltad csődbe mennek, ekkora összegig a Befektető-védelmi Alap kárpótol.

Futamidő:

Ez abszolút a Te döntésed. Vásárolhatsz részvényt akár 5 percre is, vagy akár 100 évre is. Mivel nincs futamidő kötöttséged, ezért érdemes megismerned a lehetőségeidet. Az általánosságban elmondható, hogy minél rövidebb időtávban gondolkozol a kockázatod olyan mértékben növekszik.

TUTI TIPP: Mielőtt részvényekbe fektetsz ismerd meg őket és nézz utána hogyan is működik pontosan, illetve, hogy milyen szolgáltatón keresztül tudsz kedvezően részvényeket venni.

Gondolj csak bele. Azt senki nem tudja megmondani, hogy egy adott részvény ára a következő 10 percben merre fog mozogni, azt viszont már nagy biztonsággal, hogy 10-15 év múlva hol fog állni.

Itt egy 12 éves időtávot látsz az 500 legnagyobb amerikai cég összesítéséből:



Lehetséges hozam:

Részvények esetén ez is Tőled függ. Milyen stratégiát alkalmazol, milyen időtávban vizsgálod.

Alapvetően két lehetőséged van. Az egyik, hogy hosszútávon fektetsz be és a célod a szép lassú emelkedés kihasználása, miközben begyűjtöd a cégek által fizetett osztalékot. Ezzel a típussal évente olyan 3-5%-os Cash Flow alapú hozamot érhetsz el, míg az árfolyamnyereségből szintén kb. 3-5%-ot.

Erre már van egy évtizedek óta kidolgozott és működő stratégia, amit a Részvénykiválasztás a gyakorlatban útmutatóban írtam le.

A másik lehetőség, hogy rövidebb távon, akár pár napos időtávban, akár pár hetes időtávban az árfolyamok változásából próbálsz nyereséget realizálni. Itt is a hozamot mértéke a kockázatvállalásodtól függ. Meg lehet duplázni a befektetett tőkédet egy hét alatt, viszont akkor készülj föl arra, hogy el is veszítheted az egészet.

Én egy konzervatívabb módszert alkalmazok, és ezzel a stratégiával havonta átlagosan olyan 4-6%-os nyereséget lehet elérni. Van olyan hónap, amikor ez kevesebb és van amikor ez több. Erről bővebb anyagot a Layoff Strategy oldalon találsz.

Adózás:

Itt már több mindent kell figyelembe venni, de tömören, amivel most tudsz kalkulálni: az osztalékadó 15% és a nyereségadó is 15%.

Előnyök:

- Likvid, bármikor kivehető a befektetés
- Bárhová „magaddal vihető”, hiszen digitálisan vannak a részvényeid és bárhonnan tudsz vásárolni, ha van internet hozzáfárásed.

Hátrányok:

- Amíg nem ismered és nem tanulod meg óriási kockázatot vállalsz
- Oda kell figyelned, hogy megbízhat brókercéget válassz. (Erre egyébként én összegyűjtöttem egy PDF formátumban a saját, több, mint 10 éves tapasztalataimat a brókercég választással kapcsolatosan.)



Mi is ez?

Gondolom már kitaláltad, hogy itt az aranyról és az ezüstről fogunk beszélni. Aranyból és ezüstből is van lehetőséged fizikai formában megvásárolni őket, illetve dematerializált (nem fizikai) formában is befektetni.

Biztonság:

Mivel mindkét nemesfém évezredek óta értéket képvisel, így attól nem kell félned hogy ne fogadnák el, mint fizetőeszközt a világ összes országában. Az is egy biztonságot jelent, hogy mindkét fémnek van egy kitermelési ára, ami alá nem mehet tartósan az árfolyam, hiszen akkor senki sem bányászná ki.

Az arany ráadásul könnyen szállítható, hiszen egy kilogrammnyi arany (ami elfér a zsebedben) ára kb. 17,5 millió forint.(Igen jól olvastad, tényleg ennyi:) Egy kilogrammnyi ezüst ára pedig kb. 310 000 forint.

A biztonság kérdésénél inkább azt a kérdést érdemes föltenned, ha fizikai vásárlásban gondolkozol, tudod-e megfelelő helyen tárolni. Ha nem, akkor jöhetnek szóba a bérelhető széfek, vagy a nem fizikai arany/ezüst vásárlás.

Futamidő:

Jellemzően aranyat és ezüstöt az ember nem egy hétre vásárol. Ez egy hosszabb távú befektetés, akár évekről is beszélhetünk. Mivel az arany ára nem mozog naponta több ezer dollárt, így beletelhet évekbe is, mire hozamot tudunk realizálni.
Lehetséges hozam:

Más a fizikai és más a nem fizikai nemesfémek hozama. Minden esetben van egy világpiaci ár, amelyhez igazodnak a kereskedők. Ha fizikai aranyat vásárolunk, általában kicsit a világpiaci ár fölött tudjuk megvenni, ha pedig visszaváltjuk (eladjuk) akkor a világpiaci ár alatt fogjuk tudni eladni, hiszen a kereskedők hasznát ilyen formában fizetjük meg.

Nézzük hogyan alakult az arany ára az elmúlt 10 évben. Láthatod, hogy volt egy ár, ami alá nem nagyon ment, viszont volt 1200 dollár és 2000 dollár is. Jellemzően fölfelé tendál történelmi távlatokban az aranyár.



Adózás:

A fizikai befektetési arany vásárlás ÁFA mentes a legtöbb európai országban, (köztük itthon is és a nemrég kilépett Egyesült Királyságban is), míg a befektetési ezüst után kell ÁFA-t fizetni. Egyik nemesfémen sincs nyereségadó, így bátran realizálhatod az évek alatt a profitot.

Előnyök:

- Biztonságos, mindenhol elfogadott fizetőeszköz
- Nem mozog túl gyorsan az ára
- Nincs ÁFA és nyereségadó (arany esetén)

Hátrányok:

- Csak az eladáskor tudod realizálni a hasznot
- Problémás a tárolása



Mi is ez?

Szerintem ezt senkinek sem kell nagyon bemutatnom:)

Biztonság:

Az ingatlan az egyik legbiztonságosabb befektetési forma hosszútávon. Jellemzően 10-15 éves időtávban emelkednek az ingatlanárak. És elveszíteni sem nagyon tudod, hiszen ott áll az épület. Ha pedig lerombolják, általában van rá biztosítás. Egy kockázat merülhet föl, az államosítás. Erre itthon már volt példa a történelem során, mégis én úgy gondolom, ameddig Magyarország az EU tagja ilyen kockázattal nem nagyon kell számolni.

Futamidő:

Egy ingatlant az ember nem egy hónapra vásárol. Már csak azért sem, mert maga az adásvételi folyamat is eltarthat több hétig. Általában itthon 10-15 évente cserélik le az emberek az ingatlanjaikat. Ez a szám a városokban kisebb, a kis településeken nagyobb.

Lehetséges hozam:

Ha a kiadásból származó Cash Flow alapú bevételt nézzük, az most alacsonyabb, mint a koronavírust megelőző időszakban. Az albérleti árak egy csökkenésen vannak túl, így évente kb. 3-6%-os hozamot lehet elérni.

Ezenfelül az évek alatt bekövetkező ingatlanár emelkedés éves szintre lebontva szintén 4-8%. Ezt persze csak az eladásnál tudjuk realizálni.

Adózás:

Itt is több szabályozást kell figyelembe venni a pontos számoláshoz, de tömören a kiadás után egy 15%-os SZJA-t kell megfizetni.

Eladás esetén szintén 15%-os SZJA fizetendő, amennyiben kevesebb, mint 5 évvel a vásárlás után adjuk el.

Előnyök:

- Biztonságos, nem „elrabolható”
- Hosszútávon „biztos” nyereség

Hátrányok:

- Nem likvid, időbe kerül, míg el tudjuk adni
- Az ingatlan körüli környezet változása az árra is nagy hatást gyakorolhat

MIBE FEKTESSEK 2021-BEN?

A 2021-es évben az elemzők a tőzsdék emelkedésére számítanak, az ingatlanárak a belső kerületekben a világ nagyvárosaiban csökkentek és ez a csökkenés még kitarthat, az ezüst áránál növekedést prognosztizálnak. A bankbetét és az állampapírok hozama nem valószínű, hogy változni fog 2021-ben.

Mit vegyél figyelembe a választáskor?

Az egyik legfontosabb kérdés, amit vegyél figyelembe, hogy melyik eszközosztály esetén mekkora tudással rendelkezel. Egy bankbetét vagy állampapír megvásárlásához nem szükséges nagy tudás, míg részvény vásárláshoz vagy ingatlan befektetéshez annál inkább.

Vedd figyelembe az időtávot is, hogy mennyi időre szeretnél befektetni. Érdemes megnézned az inflációt is, hiszen ez „megeheti” a hozamodat az évek során.

MIBE FEKTESSEM A PÉNZEMET?

Hadd adjak a végére egy-két jó kérdést, amit ha megválaszolsz közelebb jutsz a megoldáshoz:

- Mennyi pénzről van szó? Egy összegű vagy egy havi szintű megtakarítás?
- Mi a célod a befektetéssel? Nyugdíj, vésztartalék, családi kassza bővítése, ingatlanra gyűjtés stb.?
- Mekkora időtávban gondolkozol?
- Mennyire biztonságos keretek között szeretnéd megvalósítani?
- Végezetül pedig: Mennyire ismered azt a befektetési formát, amit választani szeretnél?

Ezekre a kérdésekre gyűjtsd össze a válaszaidat és máris közelebb kerülsz a megoldáshoz.

Ha további segítségre van szükséged, írj egy emailt a daniel.varga@erthetopenz.hu címre és meg tudjuk nézni közösen, hogy Neked melyik lenne a legmegfelelőbb irány.

Fontos, hogy nem képviselek egyetlen brókercéget/biztosítási alkusz céget vagy bankot. Nem közvetítek terméket, és nem adok pénzügyi tanácsot. Mivel senkitől sem kapok jutalékot, így nem akarok eladni Neked semmit, hanem valóban a megoldásra tudunk fókuszálni és azt az utat kiválasztani, amiből a legtöbbet tudsz profitálni.

ÖSSZEFOGLALÁS

A bankbetét előnye, hogy biztonságos, hátránya, hogy alig kapsz kamatot, így hosszútávon biztosan veszít a pénzed az értékéből.

Az állampapír fő előnye, hogy biztonságos és egészen tűrhető hozamokat produkál. Hosszútávon viszont általában infláció alatti kamatokat kapsz, így több éves távlatban megfontolandó, hogy ezt érdemes-e választani.

A részvények fő előnye, hogy nagyon könnyen hozzáférhető és Te határozod meg a kockázatvállalásodat. Hátránya viszont, hogy tudás nélkül és tőzsdei ismeretek hiányában nagyon kockázatos tud lenni.

A nemesfém befektetések fő előnye, hogy a világon mindenhol értéket képvisel és értékálló, stabil az évek során is. Hátránya, hogy tárolása problémás lehet pont a nagy értéke miatt.

Az ingatlan befektetés előnye, hogy stabil és állandóan értéket képvisel. Hátránya, hogy illikvid, vagyis eladása és pénzzé tétele időbe telhet.

További érdekes cikkeket és információt az Érthető Pénz oldalán találsz.

Te mibe fektetnél 2021-ben 10 millió forintot?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.