Városlista
2019. február 23, szombat - Alfréd

Hírek

2019. Február 11. 18:07, hétfő | PR

Miért e-book olvasón olvassunk könyvet?

Miért e-book olvasón olvassunk könyvet?

Nagyon izgalmasan alakulnak ma az olvasási szokásaink. Vannak, akik kitartanak a nyomtatott könyvek mellett, ám sokan az e-bookra esküsznek. És persze vannak, akik erre is a telefonjukat használják.

A helyzet az, hogy ma már nagyon kevesen olvasnak. Ezért bárki, aki valamilyen formában könyvet olvas, annál ott van a bölcsek köve. Az olvasás kikapcsol, tanít, felbosszant, megnevetett. Az olvasás hatalom és tudás.

Az e-book olvasó előnyei

Kezdjük a legelején! Az e-könyv vagy e-book maga az a dokumentum vagy tartalom, amit olvasunk. Az e-book olvasó pedig az eszköz, amin ezt tesszük. Na, de miért jó ezen olvasni?

Szerencsére ma is sokan vásárolnak nyomtatott könyveket. A könyvnek és lapjainak illata van. Különleges, amikor először nyitunk ki egy könyvet és kezdjük el olvasni, lapozni - ez vitathatatlan. Ám a megváltozott világunkban sokszor fizikailag lehetetlen könyvet fogni a kezünkben és olvasni. A könyvet letéve, vagy két kézzel fogva tudjuk olvasni, fényben. Sajnos ezek ma már a hátrányai.

A praktikus e-book olvasó a könyvekkel szemben sokkal többet, vagy inkább mást "tud". Először is mindenféle fényviszonyok mellett lehet rajta olvasni, köszönhetően az adaptív fénytechnológiájának köszönhetően. Szikrázó, természetes napsütésben nem verődik vissza róla a fény, és sötétben a háttérvilágításnak köszönhetően is olvasható. Így nem kell olvasólámpát sem kapcsolni az ágyban olvasáshoz, tehát a társunkat sem zavarjuk vele.

Egy kézzel is foghatjuk, tarthatjuk, így tömegközlekedés közben is olvasható. Nem fárad el a szemünk az olvasástól. Ráadásul a betűméretet is lehet növelni, az idősebbeknek sem kell a szemüvegen felül nagyítót használniuk! Az e-book olvasók nagy részén nem lehet színes képeket, ábrákat nézni, az e-book olvasó a képeket fekete-fehérben, szürkeárnyalatokban fogja megjeleníteni, ami pihentetőbb a szemnek olvasás közben.

Formátum, méret, WiFi

Egy adott e-book olvasó kiválasztásakor fontos, hogy milyen formátumokat támogat. Magyarul az epub és mobi formátum a leginkább elterjedt, ezért ezt a két kifejezést keressük a leírásban. Persze azért ennél több formátum is támogatott, jó, ha köztük van a PDF is.Egy e-könyv átlagos mérete 1-10 MB körül van. Ezért egy 8 GB memóriás e-book olvasón elfér akár 1600 könyv is, ami egészen elképesztő virtuális könyvtárat jelenthet az egész családnak.

A képernyő mérete is fontos. Míg egy könyv adott méretű, lehet egészen pici is, amit nehéz olvasni, addig az e-book olvasó méretét mi választhatjuk ki. A legkényelmesebbek a 6-7 inch körüli, azaz a 15-18 cm-es verziók. A súly sem utolsó szempont, de az e-book olvasók szinte mindegyike könnyűnek számít. A képernyő mérete mellett a felbontás is számíthat. A nagyobb érték olvashatóbb betűket is jelent.

Ma már fontos szempont, hogy egy e-book olvasó tud-e WiFi-re csatlakozni. Olyat válasszunk, amelyik tud. Nem internetezésre fogjuk használni, hanem arra, hogy gyorsan és egyszerűen felmásoljuk rá az e-könyveinket. Például egy Kindle e-book olvasó biztosan jó választás!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 11. 18:09, hétfő | PR

Kávé - barát vagy ellenség?

A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai évszázadok óta foglalkoztatják az embereket szerte a világon. Élénkítő hatását régóta ismerjük, ám a történelem során hol méregként, hol pedig luxuscikként tartották számon.

2019. Január 25. 14:16, péntek | PR

Teljes körű üzemeltetést nyertek

Még a takarító személyzetnél is előírás az angol nyelv ismerete, annál a munkánál, amit most nyert el a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos tulajdonos.

2019. Január 25. 12:00, péntek | PR

7 dolog, amit tudnod kell a sminktetoválásról - Szakember válaszol

A Laneche Kozmetika Esztergom sminktetoválóját, Esztert kérdeztük a hölgyek körében egyre népszerűbb sminktetoválással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekről.

2019. Január 23. 08:00, szerda | PR

Esztergomi vállalkozásod szabályosan kezeli a vevők adatait?

Mire figyelj, hogy elkerüld az adatvédelmi bírságot!