Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Március 13. 09:13, hétfő | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Milyennek látom Esztergomot? – Fotópályázat

Milyennek látom Esztergomot? – Fotópályázat

Pályázatot írt ki esztergomiak számára az önkormányzat és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszéke. Az 500 ezer forint összdíjazású kiíráson bárki indulhat.

A BME Urbanisztika Tanszéke városkutatást végez Esztergomban az Önkormányzat megbízásából, anmelyben az egyetem hallgatói is részt vesznek több tantárgy keretében. A 2016-os őszi félévben ezek között szerepelt az Épített környezetünk fotós szemmel címmel tantárgy, ahol mintegy 100 hallgató, mintegy 900 felvételt küldött be a Város-kép feladatra. A feladat az volt, hogy egy 10 képes sorozatban mutassák be azt, hogy látják Esztergomot külső szemmel (egyetlen hallgató sem volt esztergomi). Hasonlóan külső megközelítésű volt a másik két tantárgy (Magyar települések, Kert- és tájépítészet), ahol a hallgatók különböző vizsgálatokkal, mentális térképekkel mutatták be, milyennek látják Esztergomot. A hallgatói munkákból több bekerült a kutatás 2016 decemberében elkészült első kötetébe, amelynek elhatározott célja volt, hogy a helybeliek megkérdezése nélkül, kizárólag kívülről szemlélje a várost, annak értékeit és problémáit.

A kutatás folytatásaként azt tervezik a szervezők, hogy megkérdezik a város lakóit, hogy látják ők belülről Esztergomot? A megkérdezést személyes találkozókon, egy kérdőív kitöltetésével és kiértékelésével, valamint jelen pályázat lebonyolításával képzelik el.

A pályázattól azt várják a szervezők, hogy értékes válaszokat kaphatnak arra a kérdésre, vajon milyen kép él Esztergom lakóiban városukról? Miért szeretnek (vagy nem szeretnek) Esztergomban lakni? Miért szeretik (vagy nem szeretik) városukat, mit tartanak értéknek (vagy problémának), szépnek (vagy csúnyának) benne? Melyek a szerethető (vagy inkább elkerülendő) helyei Esztergomnak? Milyen az élet a közterületeken, milyenek az emberi kapcsolatok? Mik azok a tájképi, utcaképi elemek, vagy éppen más számára észre sem vehető részletek, melyek nekik Esztergomot jelentik?

A fenti kérdésekre várják a válaszokat egy fényképpel (vagy akár egy max. 5 képből álló fotó sorozattal) és a felvételt kiegészítő írott szöveggel, amely kapcsolódhat a fénykép(ek) témájához, de attól független is lehet. A lényeg, hogy a fotó és a szöveg is minél jobban fejezze ki készítőjének Esztergomhoz való kötődését.
A fényképek hosszabbik oldalmérete max. 30cm, a rövidebb oldalmérete max. 21cm, az írott szöveg max. 1 db A/4-es lap lehet! A pályaműveket egy A/4-es fehér borítékban kérjük eljuttatni – postán vagy személyesen - az Önkormányzat Főépítészi Irodájához. Amennyiben postán adják fel a pályázók, akkor címzettként „Esztergom Város Önkormányzat Főépítészi Iroda 2500 Esztergom Széchenyi tér 1”, feladóként: „Milyennek látom Esztergomot?” legyen feltüntetve! A nagy borítékban kell elhelyezni azt a szabvány méretű postai borítékot (címzés nélkül), amely a szerző(k) nevét és elérhetőségeit (lakcím, e-mail cím) tartalmazza.
Aki pályázatát benyújtja, egyben hozzájárul ahhoz, hogy pályaműve a hallgatói munkákkal közösen rendezendő kiállításon bemutassák a kiírók, az alkotó nevének feltüntetésével. Aki nem járul hozzá, hogy – díjazásban nem részesülése esetén – a neve a kiállításon megjelenjen, annak erről nyilatkoznia kell a nevét tartalmazó borítékban. A beküldött pályaművek a kiírók birtokába kerülnek, azokkal a továbbiakban szabadon rendelkezhetnek.

A pályázatot háromtagú bizottság fogja elbírálni, melynek tagjai:
Pálfy Sándor DLA egyetemi tanár, BME Urbanisztika Tanszék
Philipp Frigyes Esztergom város főépítésze
Szentiváni János fotóművész

A pályaművek értékelésének szempontjai (csökkenő fontossági sorrendben):
- a fénykép(ek) és a szöveg mennyire fejezik ki az esztergomiságot, a város karakterét,
- mennyire fejezik ki alkotójának a városhoz való kötődését,
- mennyire eredeti(ek) a felvétel(ek) és a szöveg,
- milyen a fényképek komponáltsága, a szöveg stílusa,
- milyen a fényképek technikai színvonala?

A pályázat díjazására összesen bruttó ötszázezer forint áll rendelkezésre, melynek felosztása – megfelelő színvonalú és számú fénykép beérkezése esetén – a következő:
1 db. I. díj: 150.000.-Ft
2 db. II. díj: á. 100.000.-Ft
3 db. III. díj: á. 50.000.-Ft

A kiírással kapcsolatos kérdések feltehetők a spalfy@urb.bme.hu e-mail címen:
2017. március 24 (péntek) 15 óráig
A feltett kérdésekre a kérdező címére megadott válaszok határideje:
2017. március 28 (kedd) 15 óráig
A pályaművek beérkezésének határideje:
2017. május 15 (hétfő) 15 óráig
Eredményhirdetés és a kiállítás megnyitása:
2017. június 29 (hétfő)

Címkék: esztergom, fotó, pályázat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.