Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 17. 15:57, hétfő | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Mutáns katica-invázió Esztergomban is: elsült a biológiai fegyver?

Mutáns katica-invázió Esztergomban is: elsült a biológiai fegyver?

A Kisalföld után olvasóink jelzései szerint Esztergomban is tömegével bukkantak fel az Európába Ázsiából behurcolt mutáns-katicabogarak.

A kellemetlen szagú váladékot engedő, akár veszélytelen, de kellemetlen csípésre is hajlamos katicafajta nem a nálunk őshonos, mesékből oly kedves hétpettyes katicabogár, hanem annak egy távoli, ázsiai rokona. Nem egészen tíz évvel ezelőtt bukkant fel Magyarországon azt megelőzően, a 80-as években Nyugat-Európában mesterségesen honosították meg őket, mint biológiai fegyvert a levéltetvekkel szemben.

A rendkívül jó alkalmazkodóképességű faj azonban hamarosan kontrolálatlanul terjedni kezdett az egész kontinensen, a Kis-Alföldön tömegével fordulnak elő, de tegnap délután Esztergom-Búbánatvölgyben is több ezer példány rajzásáról kaptunk bejelentést.

A harlekinkaticaként is ismert rovar kiszorítja az őshonos katicákat eredeti élőhelyükről, ráadásul kellemetlen szaga miatt keserűkaticaként is ismert rovar a falak, fák repedéseibe húzódik be ésszel, valószínűleg ez állhat a jelzett invázió mögött is: téli búvóhelyüket keresik.

Az ázsiai katica a színéről, illetve pettyezéséről ismerhető fel, alapvetően három változata ismert: a szárnyfedő sötétebb-világosabb narancssárga, esetleg vörös alapszínű, 15–21 fekete ponttal, a második változat szárnyfedői feketék, 4 vöröses folttal, a harmadiké feketék, 2 piros folttal, melyek közepén fekete pont vagy folt lehet.

Idehaza egyelőre a legtöbbünk számára inkább csak kellemetlenséget okoz tömeges megjelenésük, a szőlészek azonban joggal aggódnak: a harlekinkatica előszeretettel bújuk meg a tömött szőlőfürtökben, és préseléskor a mustba kerülve a teljes termést tönkreteheti.

Az inváziós faj szinte Európa minden országában egyre komolyabb problémát okoz, alábbi videó Svédországban készült:

Kérjük, ha Ön is észlelte harlekinkaticák jelenlétét, jelezze kommentben!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.