Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 30. 14:23, kedd | Helyi

Óriási siker- a Red Stones Quartet a BJC-ban koncertezett

Óriási siker- a Red Stones Quartet a BJC-ban koncertezett

Nagy sikerű online koncertet adott múlt pénteken a Budapest Jazz Klub színpadán, a két tagján keresztül is Esztergomhoz kötődő Red Stones Quartet jazz formáció.

A Budapest Jazz Klub ikonikus helye a magyar jazz életnek, ahol neves magyar jazz zenészek mellett többek között a műfaj olyan világsztárjai is felléptek már, mint Tony Lakatos, a RoyHargrove Quintet, vagy a Wayne Shorter Quartet tagjai.
Itt mutatkozhatott be a múlt hétvégén a Red Stones Quartet, akiket a Harmónia Jazzműhely egyik alapítója, Pallai Péter keresett meg és kért fel a koncertre. Mint a zenekar vezetőjétől,Vörös Lászlótól megtudtuk, az online koncert bár elszigeteli a zenészeket a közönségtől és ez nagyon „sterillé” teszi a hangulatot, mégis remek alkalom a koronavírus járvány miatti korlátozások idején arra, hogy megmutathassák magukat, hogy a technika adta lehetőségeket kihasználva mégis koncertet adjanak.

A Red Stones Quartet három éve alakult. A zenekar vezetője Vörös László, zongorista-zeneszerző, mellette Szaniszló Richárd vibrafonon, Bögöthy Ádám bőgőn játszik, a doboknál pedig Hidász László üti a ritmus.

A Red Stones intenzívzenei világa a modern mainstream jazzben gyökeredzik, de tartalmaz kortárs, népzenei és rock zenei elemeket is.

A zenekart a zongorista-zeneszerző Vörös László hívta életre 2018-ban, műsoruk gerincét az ő kompozíciói alkotják. Első koncertjüket Esztergomban adták.

A szerzeményekben a dallamosság, érzelemgazdagság, játékosság és a tudatos építkezés egyszerre van jelen. A kvartett által létrehozott karakteres zenei világota lendület, a dinamizmus és a kreativitás jellemzi, melyhez egyaránt hozzájárulnak Vörös László izgalmas kompozíciói, Szaniszló Richárd virtuóz vibrafon szólói, Bögöthy Ádám melodikus bőgőjátéka és a dobos Hidász Tamás összetett, színes ritmikái.

A zenekar két tagja, Vörös László és Hidász Tamás esztergomi születésűek. Vörös László ötlete alapján jött létre a VVV Jazzklub. A havi rendszerességgel működő zenei műhely Esztergomban, a Szentgyörgymezői Olvasókörben lelt otthonra, amiben nagy szerepe volt az intézmény igazgatójának Polgár Józsefnek. A VVV a családra utal: a három Vörös: Vörös Nikit, Strausz Esztert, aki Vörös László felesége és az alapítót Vörös Lászlót jelképezi.

A Sárkányszelídítő Jazz Napok ötlete is Vörös László fejéből pattant ki. Az azóta sikeressé vált rendezvény helyszíne szintén Szentgyörgymező. A névválasztás is innen ered. Szerettek volna olyan nevet választani, ami egyrészt utal a helyre, másrészt kifejezi lokálpatriotizmust, amit a rendezvény szervezői kiemelten fontosnak tartanak. Szentgyörgymező miatt szinte kínálta magát a név: Szent György, aki a legenda szerint megölt egy sárkányt, emiatt Sárkányölő Szent Györgynek is szokták hívni.

Mivel a zenészek nem erőszakos fajta, ezért alternatívaként azt találták ki, hogy a sárkányölőt sárkányszelídítőre változtatják. A névválasztás egyben értékválasztás is volt: a közönségesség helyett a minőségi kultúrát, színvonalas muzsikát kívánták és kívánják képviselni, népszerűsíteni.

Reméljük hamarosan találkozhatunk a Red Stones Quartettel és zenésztársaikkal is Szentgyörgymezőn a Jazz Klubban, a Sárkányszelídítő Napokon, vagy bárhol másutt azországban!

A pénteki koncert linkje: facebook.com/HarmoniaJazzmuhely/videos/2896911647231852/

A következő az Antré c. dal, amellyel a csapat az ISC-ben középdöntőbe jutott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.