Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 16. 07:45, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ötezer új lakás épülhet évente az áfacsökkentésnek köszönhetően

Ötezer új lakás épülhet évente az áfacsökkentésnek köszönhetően

Mintegy ötezer új lakást jelenthet évente az új lakóingatlanok forgalmi adójának csökkentése - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az M1 csatornán kedden.

Tuzson Bence szavai szerint, ha az intézkedés következtében ötezer új lakás épül évente az országban, 5-10 ezer új munkahely jöhet létre, 100-120 milliárd forinttal bővülhet a gazdaság.

Arra a kérdésre, hogy az intézkedés segítheti-e a gazdaság kifehéredését is, az államtitkár úgy válaszolt: természetesen, ha a magyar családok olcsóbban juthatnak lakáshoz. "Öt százalékért már nem érdemes áfát csalni" - tette hozzá.

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre. A csökkentett áfakulcs a jövő év első napjától olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. Az áfaszabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során