Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 02. 04:00, kedd | Helyi
Forrás: ITE

A legjobb kerékpáros túrák a Dunakanyarban

A legjobb kerékpáros túrák a Dunakanyarban

Szeptember és október hónapokban a nyári kánikulának már egyértelműen búcsút inthetünk, így a kerékpárosok számára is kedvezőbb feltételek alakulnak ki az aktív kikapcsolódásra.

Hazánkban számos olyan hely létezik, ahol kifejezetten ráépítettek a kerékpáros turizmusra, így van rendes bicikliút, sőt nem mellékesen pedig számos látnivaló is akad. Ki tagadhatná, hogy a Dunakanyar nemcsak hazánk egyik legszebb vidéke, de jól kiépített bringás útvonalakkal is rendelkezik. Az ismertebb látképek megunhatatlan szépségei mellett több eldugott szépséget is tartogat.

Akár Budapestről is neki vághatunk!

Nemcsak Magyarország, de az egész Kárpát-medence egyik legcsodálatosabb vidéke a Váctól északnyugatra fekvő Duna-szakasz, melynek Verőcétől, Kismaroson és Nagymaroson át a Zebegényig terjedő szakaszát tökéletesen kiépített és biztonságos bicikliút köti össze. Vállalkozóbb szellemű bringások természetesen akár a fővárosból is nekivághatnak a szép túrának, jóllehet a szépség miatt kerékpározók számára érdemesebb Szobig vonattal elutazniuk. Amennyiben személygépkocsival közelítjük meg a kiindulópontot, szintén könnyű dolgunk van. Nemcsak azért, mert a kiindulási ponthoz autóval könnyen eljuttathatjuk a női- és férfi kerékpárokat, hanem azért is, mert amennyiben nem szeretnénk oda és vissza tekerni, a kiváló vasúti közlekedésnek köszönhetően a kerékpározás után gyorsan visszajuthatunk a kocsihoz.

Indulás Szobról a Duna-part mentén

Mint fentebb utaltunk már rá, Szobról meg is kezdhetjük jól kiépített kerékpárutakon és persze a festői szépségű Duna-part mentén a bringázást. Amint elhagyjuk a települést egyre izgalmasabb és látványosabb útvonal tárul a szem elé, hiszen ezen a szakaszon néhány méterre a Dunától tekerhetünk kanyargós szakaszokon. Amint megközelítjük Zebegényt, a hegyek a megjelennek, sőt egyre inkább kirajzolódnak a térség domborzatára jellemző kontúrok is.

Zebegény és ami utána következik

Bár a kerékpárútról a Zebegénybe való betéréshez le kell térni, a látványért és a település hangulatáért – különösen, ami a macskaköves utcákat, a kis pihenésre mindenképpen ajánlott cukrászdákat és éttermeket illeti – mindenképpen érdemes. A kerékpárútra visszatérve és a Zebegény településtábla elhagyása után kezdődik a túra vitathatatlanul legszebb része, hiszen az öreg folyó a túraútvonalnak ebben a szakaszában már hatalmas hegyek között kanyarog, amely egy életre szóló élményt jelent egész hosszan, tulajdonképpen Nagymarosig. Kevésbé profik számára ajánlott ezen a szakaszon is kisebb-nagyobb pihenőket beiktatni, önmagában már a táj szépsége miatt is.

Látóhatáron a Visegrádi vár

A kiépített kerékpárutakon haladva és Nagymaroshoz közeledve már messziről feltűnik a szemközti oldalon található Visegrádi vár középkori miliőt idéző látványa. A nagymarosi kerékpárút aztán a komphoz vezet, ahol az igazi nyaralós, üdülős hangulat foghat el mindenkit. Találhatunk itt – megfizethető áron – lángosost, kürtőskalácsost, sőt fogyaszthatunk akár tetszés szerint sült kolbászt vagy éppen halat is.

Kismaros-Verőce és kisvasút

Bár a túraútvonalnak ezen a szakaszán nemigen tudunk betelni a látvánnyal, a magunkba zárt élményekkel továbbindulhatunk Kismaros, valamint a vele teljesen összenőtt Verőce irányába. A kerékpárútvonalnak ezen a szakaszán szintén érdemes kitekerni a Duna felé és elidőzni egy keveset a parton ücsörögve. Sokan innen már nem mennek tovább, persze a több élményre vágyók gond nélkül folytathatják az utat Verőcéig, sőt elszántabbak akár Vácig is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.