Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Április 16. 04:00, szombat | Helyi
Forrás: mti

Babits Mihály Emlékévet rendez Esztergom

Babits Mihály Emlékévet rendez Esztergom

Esztergom önkormányzata emlékévet rendez Babits Mihály halálának 75. évfordulója alkalmából, áprilistól decemberig minden hónapban egy-egy programmal tisztelegnek a költő előtt

- tájékoztatta az MTI-t a város polgármestere. Romanek Etelka elmondta, hogy pénteken, április elsején a téli szünet után megnyitja kapuit a Babits Emlékház, majd a Központi Kávéházban irodalmi összeállítást mutatnak be a Zsolt Nándor Zeneiskola növendékei.


Nagyításhoz kattintson a képre!!!

Májusban a Széchenyi téren Babits megzenésített verseiből ad elő zenés irodalmi emlékműsort a Misztrál Együttes és Sudár Annamária. Az önkormányzat "Ki vagy nekem Babits Mihály?" címmel pályázatot ír ki középiskolásoknak versek megzenésítésre, képzőművészeti alkotásokra és applikáció létrehozására.

Júniusban a múzeumok éjszakáján a Babits Mihály Emlékházban Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, Babits-kutató tart előadást. Augusztusban a soproni Petőfi Színház Babits Jónás könyvét mutatja be a Várszínházban, illetve Szekszárd és Esztergom képviselői közösen róják le tiszteletüket a Kerepesi temetőben a költő sírjánál.

Szeptemberben minden esztergomi középiskolában levetítik Jelenczki István Holt próféta a hegyen című filmjét, melyben Babits Mihály az esztergomi Előhegyen írt verseiből ad elő válogatást Simon Péter. Októberre ünnepélyes faültetést terveznek, a fa mellett márványtáblán örökítik meg a Babits-kutatók neveit.

Az év utolsó két hónapjában a Babits-életművet ismertető előadásokra kerül sor a Főiskola dísztermében, a Laskai Osvát Antikváriumban, illetve a Szent Adalbert Központban. Az előadássorozatban a hallgatók megismerkedhetnek többek között G. Tóth Franciska legújabb kutatási eredményeivel.

Babits Mihály 1924-től 1941-ig a nyarakat Esztergomban, az Előhegyen töltötte, ahol feleségével, Török Sophie-val (Tanner Ilona) 1924-ben egy szoba-konyhás házikót vásároltak, melyet folyamatosan bővítettek. A villát 2009-ben Török Sophie fotói alapján felújították és emlékházzá rendezték be.

Nevezetessége az autogramfal, melyen többek között Radnóti, Illyés, Karinthy, Kosztolányi, Csinszka és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.