Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Március 24. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Három év múlva világesemény helyszíne lesz Esztergom

Három év múlva világesemény helyszíne lesz Esztergom

Esztergom szerepéről is szóltak a 2020-ban Magyarországon megrendezendő Eucharisztikus Kongresszus kapcsán a Szent Adalbert Központban tartott egyházi eseményen.

A Mária Rádió 3 napos, március 21-én kezdődő esztergomi nemzetközi konferenciáján Erdő Péter bíboros adott rövid nyilatkozatot a három év múlva esedékes világeseményről.

A 2020-ban Magyarországon megrendezendő Eucharisztikus Kongresszusról szólva Erdő Péter bíboros egyebek között elmondta, hogy ez a rendezvénysorozat lehetőséget ad arra, hogy a keresztény hívők együtt, nagy, több tízezres közösségben éljék meg hitüket, de ezzel együtt egy ilyen világméretű esemény az adott házigazda ország, ez esetben Magyarország, is teljes egészében mutatkozik be a nagyvilágnak. A bíboros hozzátette, hogy egy-egy eucharisztikus kongresszusra az eseménynek otthont adó országba a világ minden tájáról érkeznek vendégek, arra kell számítani, hogy a szomszédos országokból sokan látogatnak majd el ebben az évben erre az világeseményre is hazánkba. Erdő Péter arra is kitért, hogy a kongresszus vándorkeresztje már most látható az esztergomi Bazilikában a Szent Adalbert oltár mellett. Ez a kereszt jelképe a 2020-ban Magyarországon megrendezendő Eucharisztikus Kongresszusnak, s melyet Ozsváry Csaba ötvösművész készítette el, s melyben láthatók az ereklyéknek való helyek. Ezt a vándorkeresztet viszik majd körbe 2020-ban az országban, hogy felkeltsék a figyelmet az imádságra, az Eucharisztikus Kongressszusra való felkészülésre. Ez a tárgy egy háromméteres missziós kereszt, melyet a 2007-es városmisszióban használtak először. A kereszten több ereklyetartó kapott helyet, melyekben máris számos magyar szent ereklyéje foglalt helyet, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy ismerjük meg az ő tanúságtételüket és térjünk meg Krisztushoz, sőt vegyük észre, hogy van még egy-két hely azon a kereszten, ami nekünk, ma élő embereknek készült, mondta Erdő Péter bíboros.

A 2020-as nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus magyarországi eseményeinek előkészületeiről szólva tartottak további tájékoztatót a Mária Rádió nemzetközi konferenciáján. A tájékoztatón számos információ hangzott el, melyek között volt az is, hogy a tervek szerint három év múlva Esztergom is kiveszi részét a világeseményből, az érseki városba egy háromnapos szimpóziumot terveznek. A tájékoztatás egy pontján elmondták, hogy már létrehoztak egy honlapot, egyelőre még csak magyar nyelven és nagyon kezdetlegesen, ez az iec2020.hu , illetve létezik egy titkarsag@iec2020.hu e-mailcím is, melyre ötleteket, elképzeléseket várnak a kongresszussal kapcsolatban.

Szintén ezen a tájékoztatón hangzott el, hogy a következő főbb események leszek a 2020-as magyarországi eucharisztikus kongresszuson: nyitó szentmise elsőáldozással egy stadionban, tervek szerint több százezres részvétellel eucharisztikus körmenet Budapesten, néhány száz fő egyházi vezetőknek szóló háromnapos szimpózium Esztergomban, záró szentmise a budapesti Hősök terén. Ezeken kívül délelőttönként plenáris üléseket tartanak majd a HungExpo-n, melyekre az elmúlt kongresszusok tapasztalatai alapján több tízezer ember látogat majd el. Délutánonként kulturális és vallási programokat, koncerteket, kiállításokat, előadásokat tartanak majd, melyek az Ars Sacra fesztivál keretén belül történnek majd meg. Ugyancsak része lesz a kongresszusnak az úgynevezett Ifjúsági Est, melynek lehetséges helyszíne a Papp László Sportaréna vagy a Groupama Aréna. Az eseménysorba illeszkedik majd a karitatív jelenlét is, mely tíz különböző helyszínen lesz megtalálható a tervek szerint, ezeken a helyeken a rászorulók kapnának ellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.