Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Június 01. 15:35, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - fotó:ppke

Kutató hálózat alakul a Pázmány esztergomi telephelyén

Kutató hálózat alakul a Pázmány esztergomi telephelyén

Információs és kommunikációs technológiák és számítástudomány területen jön létre egy európai szinten is eredményesen működni képes kutatói hálózat.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló EFOP-3.6.2-16-2017-00013 számú projekt elsődlegesen a kutatói hálózat bővítését és fejlesztését tűzte zászlajára. A pályázati konzorcium tagjai az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gadaságtudományi Egyetem, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A PPKE Információs Technológiai és Bionikai karának mentorálásával Esztergomban ösztöndíjas hallgatók eltérő kutatási területeken tevékenykedve folytatják tanulmányaikat. A pályázat segítségével két év alatt több, mint tíz nemzetközi nagykonferencia és számos workshop zajlik le Esztergomban.

Mindennek segítségével a PPKE ITK -valamint konzorciumi partnerei- nemzetközi kapcsolatainak erősítését, egymás tudományos eredményeinek megismerését, s ezáltal széles spektrumú kutatói hálózat megteremtését tervezik. A támogatás intenzitása 100 százalékos. A projekt összköltsége 957.498.056 forint, ebből a PPKE-n: 196.923.000 forint. Az Innovatív informatikai és infokommunikációs megoldásokat megalapozó tematikus kutatási együttműködések című pályázat az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

A cél, hogy konzorcium az információs és kommunikációs technológiák és számítástudomány területen létrehozzon egy európai szinten is eredményesen működni képes kutatói hálózatot. Ezen belül elsődlegesen az EIT Digital társulásban betöltött szerep megerősítéséhez szükséges alapkutatásokat tűztük ki célul, de elősegítjük kutatásainkkal hazánk részvételét a Horizont 2020, a Future and Emerging Technologies, a Teaming és egyéb európai pályázatokban is. El szeretnénk érni, hogy innovatív informatikai és infokommunikációs megoldásokat megalapozó kutatásaink nemzetközi beágyazottsága erősödjön, továbbá azt, hogy a hazai és európai kutatóhelyek közötti kapcsolatok fejlesztésével bővüljön hazánk szerepvállalása az európai kutatási hálózatokban, programokban. A részt vevő intézmények számítástudomány, informatika, infokommunikáció területén hazánk legkiemelkedőbb kutatóhelyei közé tartoznak. Mindhárom intézmény konvergenciarégióban található telephelyeinek fejlesztésére pályázik: az ELTE Szombathelyen és Martonvásáron, a BME Balatonfüreden, a PPKE Esztergomban fejleszt.

A pályázat szakmai oldalról három különböző, ugyanakkor egymáshoz szorosan illeszkedő, egymást erősítő célt tűzött ki. Az első, az EIT Digital-ben betöltött magyar szerep további növelése kiemelkedő alapkutatási eredmények elérésével. A második, az ELTE, a BME és a PPKE alapkutatási eredményeinek összekapcsolása és a harmadik, a KMR-en kívüli térségek tudományos előrelépésének támogatása.

Bővebb információ: http://itk.ppke.hu/kutatas/elnyert-palyazatok/efop

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.