Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Szeptember 21. 12:57, csütörtök | Helyi
Forrás: közlemény

Megnyílt Esztergom első szabadtéri kiállítása a Szent Tamás-hegyen

Megnyílt Esztergom első szabadtéri kiállítása a Szent Tamás-hegyen

Kötődés – ősbemutató Esztergomban. A Szenttamási Napok első napján nyílt meg a város első szabadtéri kiállítása a Szenttamás Barátai Egyesület rendezésében a Művészetek terén.

A „Kötődés” nevet viselő rendhagyó tárlatot, amelyet az Egyesület álmodott meg, kooprodukcióban készítették az ART Fotóstúdió Esztergom művészei, valamint lengyel és szlovák, fogyatékkal élő fiatalok.

Az installációkon lévő fotókon az Art Fotóstúdió tagjainak - Hiznan Péter, Kovács Melinda, Németh László, Pölczman Péter, Puxler István, Sótér József - alkotásai, a falon kifeszített molinón a lengyel fiatalok a képei láthatók október közepéig.
A részben pályázati forrásból, önkormányzati támogatásból és saját erőből megvalósult projekt több célt valósított meg.

A Szenttamás Barátai Egyesület az ART Stúdió kültéri tárlatra történő meghívásával szerette volna elismerni, és a szélesebb közönség számára is megmutatni az esztergomi fotósok, hosszú évek óta állandó, rendkívül magas színvonalú művészi tevékenységét, másrészt erősíteni szerette volna a helyi civil szervezetek közötti kapcsolatot.

A távolabbi kötődés jegyében kerültek be a kiállítás anyagába lengyel testvérvárosunkban, Gniezno-ban és környékén Poznanban, Gebicben, és Wieleńben fogyatékkal élő fiatal fotósok munkái. A speciális csoport tagjai idén június 20. és 24. között vettek részt egy fényképész táborban az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Gniezno város és a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Poznani Könvtár és Kulturális Központ, valamint Párkány városa szervezésében.

A kiállítás kurátora Kovács Melinda fotóművész volt, ő válogatta ki és állította össze a beérkező művekből a kiállítás anyagát.

A Szenttamás Barátai Egyesület szándéka szerint a jövőben évente két alkalommal kerülhetne sor a mostanihoz hasonló szabadtéri tárlatra, melyhez az egyesület biztosítja az installációkat, segítséget a kiállítás szervezésében és annak felállításában.

A szabadtéri tárlat a Magyar Kulturális Alap pályázati forrásából, Esztergom önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Az alkotások szeptember 15. – október 15. között a nap 24. órájában megtekinthetők a Művészetek terén, a Szent Tamás hegyre (a Fürdő kanyartól) induló lépcsősor tövében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.