Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Június 14. 07:58, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Nagyszabású polgári védelmi és tűzvédelmi gyakorlat a térségben

Nagyszabású polgári védelmi és tűzvédelmi gyakorlat a térségben

Közel 200 önkéntes vett részt a „MAGISTRA 2016.” nagyszabású polgári védelmi és tűzvédelmi gyakorlaton Máriahalmon.

Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén megalakított Gerecse Járási Mentőcsoport ismétlő, az újonnan megalakított települési önkéntes mentőcsoportok rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlata, valamint az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a működési területén székhellyel rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek szituációs begyakorló gyakorlata került végrehajtásra június 10-11-én Máriahalom községben.

Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és további 16 település polgármestere kiemelt feladatként kezelte az önkéntes mentőszervezetek létrehozását.

A mentőcsoportok tagjai június 10-én reggel 7 órakor telefonos riasztást kaptak, mely szerint megalakítási helyükre vonuljanak be 2016. június 11-én reggel 7 órára. A tagok mindegyike kiértesíthető volt, és szombat reggel teljes létszámban jelentek meg Máriahalom községben, a gyakorlat helyszínén, ahol egészségügyi vizsgálatot és munkavédelmi oktatást követően rövid eligazítást kaptak. A kárhelyszínen az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnökség, valamint az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársainak szakmai iránymutatásával végrehajtották a szükséges feladatokat (műveleti bázis felépítése, homokzsáktöltés, homokzsák depózás, védművek építése – nyúlgát, bordás megtámasztás, buzgár elleni védmű, fóliázás, táborbontás, málházás, megalakítási helyre visszatérés, lemálházás, eszközkarbantartás).

A védekezés közben a Gerecse Járási mentőszervezet krízisintervenciós egység befogadó helyet hozott létre az alaptáborban. A táborban a Gerecse Járási Mentőcsoport logisztikai egysége a résztvevők ellátásáról, étkezéséről gondoskodott. A Gerecse Járási Mentőcsoport egészségügyi egysége mobil segélyhelyet létesített a helyszínen, felkészült Triage feladatok végrehajtására.

A gyakorlaton 16 db, I-II-III. katasztrófavédelmi osztályba sorolt település - Bajna, Bajót, Dorog, Dömös, Esztergom, Kesztölc, Leányvár, Máriahalom, Mogyorósbánya, Nyergesújfalu, Piliscsév, Pilismarót, Sárisáp, Süttő, Tát, Tokod - önkéntes mentőszervezetei nemzeti minősítést kaptak alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületre, ezáltal növelve a településen élők élet- és vagyonbiztonságát.

Az önkéntes polgári védelmi szervezetek mellett, a hivatásos és önkéntes tűzoltó egységek gyakoroltatása is kiemelt feladatként jelentkezett a gyakorlaton. Ennek érdekében a területen, egy több napig elhúzódó erdőtűz oltási gyakorlatot imitáltunk.

A települések műveletirányítási tervadatlapján szereplő hivatásos egységeket, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületekkel (Zsámbék ÖTE, Kesztölc ÖTE, Tokod ÖTE, Süttő ÖTE) helyettesítettük.

A feltételezett helyzet szerint az erdőtűz oltása közben bejelentés érkezett egy aggódó szülőtől, hogy a gyermeke osztálykiránduláson, a térségben tartózkodik. Utolsó üzenete az volt, hogy a meghatározott útvonaltól - erdőtűz miatt - el kell térniük, de nem találják a kivezető utat. A telefonkapcsolat megszakadt, több órája nem lehet a 20 fős kiránduló csoportot elérni. A diákcsoportot a gyakorlat során közösségi szolgálatot ellátó diákok „alakították”.

Tűzoltói támogatással megtalálták a kiránduló csoportot, akik közül egy fő zuhanás miatt, súlyos életveszélyes sérüléseket, többen zúzódásos sérüléseket szenvedtek és a megrázkódtatástól lelki sérülést. A helyszíni stabilizálás után megkezdődött a kimentés, a súlyos, életveszélyes sérült állapota oly mértékben romlott, hogy mentőhelikopter alkalmazásáról döntött a diszpécser, amely a gyakorlat látványelemeként kimagasló sikert aratott, mind az érdeklődők, mind a résztvevők között.

A gyakorlat során az alapirányítási módtól eljutottunk a vezetési törzs (törzskari vezetés) irányítási módig, ami a gyakorlat egyik legfontosabb mozzanata volt. Ennek megvalósulására az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, az önkéntes tűzoltó egyesületek, a Gerecse Járási Mentőcsoport, a Települési Önkéntes Mentőcsoportok, Máriahalom Község Önkormányzata, az Országos Mentőszolgálat, a Rendőrség és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnökségének összehangolt munkájára volt szükség.

A gyakorlaton az Országos Mentőszolgálat szóvivője Győrfi Pál is megjelent, aki interjújában utalt tragikus körülmények között elhunyt bajtársunkra – Kövecs Gergőre.

A gyakorlaton jelen volt a megyei katasztrófavédelmi igazgató, igazgatóhelyettes, a tűzoltósági és a polgári védelmi főfelügyelő, valamint az Esztergomi Helyi Védelmi Bizottság elnöke.

A gyakorlat alkalmat teremtett a hivatásos és az önkéntes erők munkájának népszerűsítésére. Bemutatásra kerültek a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság szimulációs eszközei, népszerűsítettük az erdőtűz és a CO mérgezés megelőzéséről szóló kiadványokat. A hivatásos és önkéntes tűzoltó gépjárművezetők terepviszonyok közötti vezetésére került sor, a kialakított gyakorlópályán feladatsor véghajtásával. A hivatásos és önkéntes tűzoltó egységek roncsvágási gyakorlatot mutattak be, a habképzés eszközeinek gyakorlati bemutatójával készültek az érdeklődők számára.

A szervezők köszönik a gyakorlat sikeres lebonyolításához a helyi támogató szervezetek, cégek, magánszemélyek hozzájárulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.