Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 28. 19:24, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Szent István templomára bukkantak Esztergomban?

Szent István templomára bukkantak Esztergomban?

Valószínűleg Szent István király idejében épült az a templom, amelyre – meglepően jó állapotban - az épülő új vasúti pályaudvarnál bukkantak.

Jó eséllyel Szent István korában, az 1030-as években épülhetett az a templom, amelyre a Kovácsi városrészben – a vasúti töltéstől északra – bukkantak rá a napokban a közös vasúti pályaudvar és autóbusz-állomás építkezésekor. Információnk szerint a falak több méter magasságig épségben megmaradtak, a feltárást nehezíti, hogy a templom részben az évtizedekkel korábban megépült vasúti töltés alatt fekszik.

Úgy tudjuk, a beruházó, kivitelező, régészek és Esztergom önkormányzata közösen dolgozik azon, hogy a Magyarországon páratlan lelet bemutatható legyen a közönségnek. A templom körül sírhelyek is találhatóak, feltehetően az egykori pénzverők kegyhelye bukkant elő. A pénzverők a mai Széchenyi téren dolgoztak, műhelyük is itt volt található, de a szállásuk, templomuk és temetkezési helyük a most talált lelet környékén, a nevében is erre utaló Kovácsi városrészben lehetett. Az előkerült maradványok arra utalnak, hogy Jáki templomnál valamivel kisebb, de akár kettőszáz évvel korábbi épület állhatott itt, méretei alapján a korabeli viszonyok között kiemelt jelentőségű egyházi székhelyként.

Amennyiben az ásatások során bizonyosságot nyer, hogy a templom István király korában épült, Esztergom egy, akár a Várhegyhez hasonló jelentőségű értékkel gazdagodik. A Várhegy és környékét idén nyilvánították Nemzeti Emlékhellyé.

Fotó: illusztráció (varmegom.hu) - Akár újabb középkori leletekkel bővülhet a Vármúzeum tárlata is

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT