Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 17. 13:09, csütörtök | Helyi
Forrás: LVP/InfoEsztergom.hu

Újabb döntések az esztergomi mobilgátas árvízvédelmi rendszerről

Újabb döntések az esztergomi mobilgátas árvízvédelmi rendszerről

Esztergom árvízvédelmi koncepcióját is tárgyalta egyebek közt csütörtökön délelőtt a testület. A képviselők döntöttek a mobilgátról és a védelmi rendszer nyomvonaláról is.

Többször is napirenden szerepelt a leendő árvízvédelmi rendszer Esztergomban, melyet most ismét tárgyaltak a képviselők pénteki ülésükön. A városvezetők hangsúlyozták és határozatban is rögzítették, hogy az árvízvédelmi rendszer kialakításakor a legfontosabb alapelv a városkép védelme, a Duna és a város szerves kapcsolata.

A tervek szerint állami finanszírozás felhasználásával, több mint 9 milliárd forintból épül új árvízvédelmi rendszer Esztergomban. A beruházás részleteinek még zajlik a kidolgozása. Az árvízvédelem egy része azonban önkormányzati feladat, így az esztergomi képviselők a csütörtöki ülésen tárgyalták ismét a koncepcióját. A városvezetők azt az elképzelést támogatták és szavazták meg, mely szerint az Erzsébet park területén az egykori városfal mentén, és a Horváth Géza soron, illetve a szentgyörgymezői szakaszon a kerékpárúttal azonos nyomvonalon valósuljon meg.
A műszaki megoldások terén pedig a Kossuth-hídnál és a Szentléleki patak felett Kis-Dunán árvízvédelmi kapu létesül, míg a Kossuth-híd és a Palkovics pad között egy 3,6 méter magas, az 1,2 méter magas rézsűn pedig egy 2,3 méter magas mobilgát rendszer épül ki.

Ezzel a döntéssel a város nem lesz elvágva egy fix védművel a Dunától. A Palkovics-padtól a Kis-Duna befolyásáig viszont fix árvízvédelmi rendszer épül.
Esztergom új árvízvédelmi rendszerének a kormánydöntés alapján 2020-ig kell elkészülnie. További részleteit pedig a következő testületi üléseken is tárgyalják majd a képviselők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT