Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. December 09. 13:08, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Valós tudással bíró szakemberek készítettek könyvet Esztergomról

Valós tudással bíró szakemberek készítettek könyvet Esztergomról

Esztergom, a magyar állam bölcsője című könyv bemutatóját tartották december 8-án.

Az esztergomi vár lovagtermében megrendezett eseményen a kötet szerzői, szerkesztői és kiadásért felelős Zöld Út Kft. vezetése mellet jelen volt Völner Pál országgyűlési képviselő és az esztergomi Fidesz-KDNP frakció tagjai is.

Az esemény sok érdeklődőt vonzott a városból, a lovagteremben nem maradt ülőhely az ünnepi alkalom kezdetére.

Az esztergomi önkormányzat megbízásából készített és a Zöld Út Kft. által kiadott kötetet tíz szerző, Ambrus Regina, Borz Tamás, Csombor Erzsébet, G. Tóth Franciska, Hegedűs András, Horváth István, Keppel Dániel, Kontsek Ildikó, Prokopp Mária és Szalai Katalin írta, a látványt Szeder Balázs szerkesztette Mudrák Attila fotóival. A könyvről a rendezvény műsorvezetője, Horányi László szólt egyebek mellett így:

„A most elkészült Esztergomot bemutató könyv hiánypótló vállalkozásként kifejezetten a település nevezetességeiről, épületeiről, templomairól, értékeiről szól, nem titkolt célként, többet mutatva, mint egy turisztikai kiadvány, vagy programfüzet. A látnivalók, azok történeteihez párosuló és kapcsolódó egyes kulturális rendezvények, programok villanásszerű megemlítése, a teljesség igénye nélkül, illusztrálják környezetünk mai színességét, ám a kiadvány nem szeretne versenyre kelni a helytörténeti könyvek egyedi feldolgozású és tartalmú kínálatával, a mai kulturális élet sokszerűségét bemutató összefoglalókkal, azok Esztergom életében elfoglalt méltó és követendő helyével”



Az Esztergom könyv kiadásáról szólva Völner Pál többek között rámutatott: „Esztergom a magyarság története szempontjából kihagyhatatlan, megkerülhetetlen sarokpont, egy origó, ahonnan elindult a magyar állam, ahonnan elindult a magyar egyház.” Völner Pál az alkotógárdáról szólva elmondta, hogy a szerzők évtizedek óta Esztergom kutatói, ismerői, akiknél nemigen van nagyobb ismerettel rendelkező, a valós tudással bíró szakember Esztergom témában.

Kókay Krisztina textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja köszöntőjében a kötet és szerzőinek különleges küldetésére hívta fel a figyelmet, arra mellyel magyarságunk és kereszténységünk fontosságát hangsúlyozzák.

Morsányi Bernadett irodalomtörténész és művészeti író az Esztergom kötetről szóló méltatásában többek között így beszélt: „A város a szemlélőnek viszonylag könnyen megmutatja magát, de a művészettörténészek, történészek, irodalmi muzeológusok, könyvtárosok által összeállított kötet rádöbbenti az olvasót arra, hogy eddig milyen sok árnyalatról lemaradt.”

Az Esztergom, a magyar állam bölcsője című könyv korlátozott példányszámban, a Babits Mihály Könyvesboltban hétfőtől kapható.

Címkék: esztergom, könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.