Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 20. 17:15, kedd | Életmód
Forrás: ITE

Porszívóval az allergia ellen

Porszívóval az allergia ellen

Megjött a tavasz, és ha hinni lehet a meteorológusoknak, akkor ezen a héten már megközelítjük a 30 C fokot is.

A jó idővel együtt azonban megérkeznek a pollenek is, és a nyitott ablakok miatt egyre több allergén kerül a szoba levegőjébe is. Íme, néhány jó tanács, hogyan védekezhetünk az allergének ellen.

Antiallergén porszívók
Az allergia napjainkra népbetegséggé vált, ennek oka máig sem ismert pontosan, de az egyértelmű, hogy civilizációs betegségről van szó. Német kutatók figyelték meg, hogy az országba érkező vendégmunkásoknál ijesztő mértékben kezd el emelkedni az allergiások száma, ahogy fokozatosan átveszik a nyugati életmódot, miközben otthonmaradt családtagjaiknál nem figyelhető meg hasonló növekedés.
Ha a háttérben megbúvó okokat nem is tudjuk feltárni, azért vannak lehetőségek legalább a tünetek kezelésére. Ennek egyik eszköze lehet a porszívó. Otthonainkban a poratka, az állatszőr és a pollen a leggyakoribb allergén. Cél tehát ezek eltávolítása. Ennek egyik eszköze lehet a porszívó. Az allergiások számának növekedésével, a gyártók megjelentek „antiallergén porszívókkal” is a piacon.
A korábbi zsákos porszívók a tesztek alapján sajnos éppen a legapróbb részecskéket, köztük a polleneket visszafújták a levegőbe, így alig javítottak valamit a szoba tisztaságán allergia szempontjából. Az antiallergén porszívók, így például az un. HEPA porszívók, már képesek ezeket az allergén anyagokat is ártalmatlanítani, és léteznek ma már vízszűrős porszívók is. A legtöbb egészségügyi intézményben ma már ezeket az eszközöket használják, így hatásukban nincs okunk kételkedni.

Porszívóval az allergia ellen

Jó a vizes rongy is
Persze ha nem telik új porszívóra, akkor sokat segíthet a hagyományos felmosórongy és törölgetőruha is. Ezzel ugyanis a felületről valóban eltávolítjuk a leülepedett polleneket, csak arra kell figyelni, hogy törölgetés közben és utána alaposan mossuk ki a rongyot, nehogy újra visszakerüljenek a pollenek a levegőbe.
Sokat javíthatunk a levegő minőségén akkor is, ha a szellőztetésre odafigyelünk. Szeles időbe zárjuk be az ablakokat és különösen figyeljünk oda a viharokra. Zivatarok érkezése előtt a levegő telítődik pollenekkel, ilyenkor érdemes zárva tartani az ablakokat és csak eső után újra kinyitni.
Az allergia összefügg a levegő szennyezettségével is. Nem csak télen létezik szmog, hanem sajnos nyáron is. Egyes tapasztalatok szerint a szmog növeli az allergiások tüneteit ezért érdemes nyáron is követni a levegő minőségének alakulását. A nagy meleg, a kis szélsebesség, az erős besugárzás tartós fennállása esetén gyakran növekszik meg a levegő szennyezettsége a nyári hónapokban.

Figyeljünk a penészre
Nem csak az allergiásokra, hanem az egész család veszélyt jelenthet a penész. A penész spórái közismerten daganatkeltő hatásúak és erősen allergének, ezért semmi esetre se tűrjük meg a legkisebb penészfoltot sem a lakásban. A kisebb penészfoltokat ma már hatékonyan eltávolíthatjuk különböző tisztítószerekkel, ám ha a penészfolt kiterjedt, és makacsul visszatér, akkor ott már az épület szerkezetével vannak gondok, amit csak hozzáértő szakember tud orvosolni, legtöbbször a ház szigetelésével

Címkék: allergia, pollen, por, porszívó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.