Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 13. 13:00, hétfő | Helyi

Rekordalacsony a Duna vízszintje

Rekordalacsony a Duna vízszintje

Régen volt ennyire kevés víz a Dunában, ritkán látott partszakaszok kerültek elő.

Esztergomban is közelíti a valaha mért legalacsonyabb vízállást a Duna vízszintje, de az előrejelzések szerint nem éri azt el, jövő héttől kismértékű emelkedés várható.
A hosszú kánikulai időjárás miatt a folyó vize is melegebb az átlagosnál, 25 fok körül alakul. Fürdöni azonban csak a kijelölt helyeken érdemes - például a pilismaróti strandon - mivel az alacsony vízállás miatt több második világháborús bomba is szárazra került.

A Duna magyarországi szakaszán kisvizes vízállás mellett sem rendel el a hajózási hatóság teljes hajózási zárlatot. A hajósokat szükség esetén úgynevezett kisvizes bója kihelyezésével segítik a kritikus szakaszokon, még pontosabban kijelölve az aktuálisan hajózható vízi utat.

Nem csak nálunk, hanem a Duna egész magyarországi szakaszán hasonló a helyzet: ezen a héten a Duna vízállása – a budai oldalon, a Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál lévő – Ínség-szikla szintje alá süllyedhet. A szikla a vízmozgástól függően többé-kevésbé jelenleg is kilátszik.Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízből. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás. A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején „mutatja meg magát” – jegyezték meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.