Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Március 19. 07:22, csütörtök | Helyi
Forrás: Állami Számvevőszék

Szabálytalanságok a dorogi önkormányzatnál

Szabálytalanságok a dorogi önkormányzatnál

Befejeződött Dorog önkormányzatának belső kontrollrendszerének ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék szerint a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű 2013-ban.

A 2013. évre kiterjedő ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a belső kontrollrendszer elemeinek kialakítása és működtetése, a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés, valamint a belső ellenőrzés működése megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak, az önkormányzatnál kialakították-e az erőforrásokkal való szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket és megvalósították-e azok számonkérését, ellenőrzését.

Dorog állandó lakosainak száma 2013. január 1-jén 12 416 fő volt. Az önkormányzat 12 tagú képviselő-testületének munkáját kettő állandó bizottság segítette. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján megújított ellenőrzési programmal végezte a települési önkormányzat belső kontrollrendszerének ellenőrzését.

Dorog önkormányzatánál 2013-ban a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése az összesített értékelés alapján nem volt szabályszerű, amely kockázatot jelent az önkormányzat tevékenységeinek szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes végrehajtása során.

A kontrollkörnyezet és a kontrolltevékenységek kialakítása és működtetése részben szabályszerű minősítést kapott. Az önkormányzatnál egyebek mellett nem alakították ki a munkakörökhöz tartozó feladat- és hatásköröket, a helyettesítés rendjét és felelősségi szabályait. A jogszabályi előírások ellenére lehetővé tették a teljesítésigazolás és a fedezet meglétének ellenőrzése nélküli kifizetéseket. A jegyző nem készítette el a német és az örmény nemzetiségi önkormányzatok számviteli politikáját, az eszközök és források leltározási és leltárkészítési, értékelési szabályzatát, a számlarendet. A kockázatkezelési, valamint a monitoring rendszer kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, mivel a jegyző nem alakított ki a tevékenységek, célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszert. A bizottságok nem helyi önkormányzati képviselő tagjai vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek nem tettek eleget. Az információs és kommunikációs rendszer szabályszerű volt.

2013-ban a személyi juttatásokkal, a dologi és felhalmozási kiadásokkal, a működési és felhalmozási célú pénzeszközátadásokkal, az ellátottak pénzbeli juttatásaival kapcsolatos kifizetések során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollok működése nem volt megfelelő. A belső ellenőrzés kialakítása és működtetése részben volt szabályszerű, mivel a belső ellenőrzés nem tárta fel a belső kontrollrendszer kialakításának, valamint a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollok működésének hiányosságait.

Az ÁSZ Dorog polgármestere, illetve jegyzője részére fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.

Címkék: önkormányzat, dorog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.