Városlista
2019. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2019. Május 11. 18:15, szombat | Helyi

Szlovákiában megfigyelik a magyarokat?!

Szlovákiában megfigyelik a magyarokat?!

Kamerával rögzítette egy szlovák nemzeti szervezet képviselője Párkányban a város szlovák nevét adó – ott sohasem járt – Ludovít Stúr szobrának felállítása ellen tiltakozó magyarokat.

A szobrot a Matica Slovenská nevű, szlovák nacionalista szervezet állíttatta a helyi önkormányzat és a városban élők – szlovákok és magyarok – tiltakozása ellenére. Az emlékmű az esztergomi Bazilikával szemben, a Duna-parton kapott helyett, állami területen: miután a helyi önkormányzat nem támogatta a kezdeményezést, a Matica Slovenská a szlovák hajózási vállalattól kért és kapott engedélyt. És állami támogatást is, melynek különös pikantériája, hogy a Most-Híd nevű kormányzó párt magyar(?) minisztere, Érsek Árpád vezette minisztériumtól.


A szobor avatását megelőző nap az MKP tiltakozó akció szervezett: a szobor melletti területen többek között Környi Zoltán és Tárnok Zoltán EP-képviselőjelöltek mellett Retkes János, a helyi szervezet elnöke, valamint MenyhártJózsef, az MKP elnöke szólalt fel. Utóbbi beszédében hangsúlyozta: nem Stúr szobrával szemben, hanem a választott helyszín, valamint a szlovákiai nemzetpolitika cinizmusával szemben tiltakoznak.

A rendezvényt végig rögzítette annak a Matica Slovenská nevű szervezetnek a küldöttje, amely a helyiek megkérdezése nélkül állíttatta a szobrot. Hogy mi céljuk volt a résztvevők részletes rögzítésével, nem tudni, de a békés szlovák-magyar együttélést helyben, és a két ország együttműködését az unióban biztosan nem szolgálja mindez.

Nem véletlen, hogy – információink szerint - Peter Pellegrini köztársasági elnök végül lemondta részvételét a szoboravató ünnepségen, amelyet holnap, május 12-én tartanak, a hírek szerint több busszal utaztatva Pozsonyból bértapsolókat a rendezvényre.

És a kamerával rögzítő úriember - kitakarva, hozzá méltóan:

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 25. 12:43, szombat | Helyi

Még emelkedik a Duna Esztergomnál

Megközelítette az elsőfokú készültséget a Duna Esztergomban.

2019. Május 25. 09:25, szombat | Helyi

Teljes útzár a 11-esen - Mentőhelikopter a helyszínen!

Baleset miatt le kellett zárni a 11-es utat Esztergom és Tát között szombaton.

2019. Május 25. 06:42, szombat | Helyi

Négyszeresen körözött bűnözőt fogtak Tokodnál

Négy elfogatóparancs volt érvényben az ellen a férfi ellen, akit pénteken fogtak el a dorogi rendőrök - közölte a rendőrség.

2019. Május 25. 06:24, szombat | Helyi

Páratlan kódex hasonmás kiadását mutatták be Esztergomban

A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be pénteken Esztergomban.