Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 11. 18:15, szombat | Helyi

Szlovákiában megfigyelik a magyarokat?!

Szlovákiában megfigyelik a magyarokat?!

Kamerával rögzítette egy szlovák nemzeti szervezet képviselője Párkányban a város szlovák nevét adó – ott sohasem járt – Ludovít Stúr szobrának felállítása ellen tiltakozó magyarokat.

A szobrot a Matica Slovenská nevű, szlovák nacionalista szervezet állíttatta a helyi önkormányzat és a városban élők – szlovákok és magyarok – tiltakozása ellenére. Az emlékmű az esztergomi Bazilikával szemben, a Duna-parton kapott helyett, állami területen: miután a helyi önkormányzat nem támogatta a kezdeményezést, a Matica Slovenská a szlovák hajózási vállalattól kért és kapott engedélyt. És állami támogatást is, melynek különös pikantériája, hogy a Most-Híd nevű kormányzó párt magyar(?) minisztere, Érsek Árpád vezette minisztériumtól.


A szobor avatását megelőző nap az MKP tiltakozó akció szervezett: a szobor melletti területen többek között Környi Zoltán és Tárnok Zoltán EP-képviselőjelöltek mellett Retkes János, a helyi szervezet elnöke, valamint MenyhártJózsef, az MKP elnöke szólalt fel. Utóbbi beszédében hangsúlyozta: nem Stúr szobrával szemben, hanem a választott helyszín, valamint a szlovákiai nemzetpolitika cinizmusával szemben tiltakoznak.

A rendezvényt végig rögzítette annak a Matica Slovenská nevű szervezetnek a küldöttje, amely a helyiek megkérdezése nélkül állíttatta a szobrot. Hogy mi céljuk volt a résztvevők részletes rögzítésével, nem tudni, de a békés szlovák-magyar együttélést helyben, és a két ország együttműködését az unióban biztosan nem szolgálja mindez.

Nem véletlen, hogy – információink szerint - Peter Pellegrini köztársasági elnök végül lemondta részvételét a szoboravató ünnepségen, amelyet holnap, május 12-én tartanak, a hírek szerint több busszal utaztatva Pozsonyból bértapsolókat a rendezvényre.

És a kamerával rögzítő úriember - kitakarva, hozzá méltóan:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.