Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. December 09. 07:28, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Terrorcselekményként vizsgálja a floridai katonai támaszponton elkövetett lövöldözést az FBI

Terrorcselekményként vizsgálja a floridai katonai támaszponton elkövetett lövöldözést az FBI

Terrorcselekményként vizsgálják a floridai katonai támaszponton elkövetett lövöldözést - jelentette be floridai sajtótájékoztatóján vasárnap a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa.

"Feltételezésünk szerint terrorcselekmény történt" - közölte a pénteki lövöldözés színhelyén, a floridai Pensacolában tartott sajtókonferencián Rachel Rojas.

Elmondta, hogy az agyonlőtt elkövető, a szaúdi állampolgár Mohamed Száed Alsamráni az eddigi ismeretek szerint egyedül cselekedett, nem voltak bűntársai. Jogszerűen vásárolta azt a 9 milliméteres Glock Model 45-ös típusú kézifegyvert, amellyel lövöldözött.

Rojas közölte, hogy a haditengerészeti bázison tartott továbbképzésen részt vevő valamennyi külföldit egyenként megvizsgáltak, és a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem tartóztattak le senkit. A Szaúd-Arábiából érkezett hallgatókat irányító szaúdi parancsnok elrendelte, hogy valamennyi szaúdi állampolgárnak a támaszpont egyik helyén kell tartózkodnia. Sajtóinformációk szerint jelenleg tíz szaúdi vesz részt a továbbképzésen.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint Alsamráni a lövöldözés előtti napokban New Yorkban járt, és meglátogatta a többi között a híres Rockefeller Központot is. A nyomozók egyelőre azon dolgoznak, hogy kiderítsék e látogatás okát. A tisztségviselő azt is elmondta, hogy a merénylő korábban az egyik közösségi oldalon az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott támogatásról tett közé bejegyzést, és azt állította, hogy az amerikaiak muszlimellenesek.

Ugyancsak az AP értesült arról, hogy a lövöldözés előtti napokban a 21 éves Alsamráni vacsorát adott, amelyen három kollégájával együtt tömegmészárláshoz vezető lövöldözésekről nézett videókat.

Mark Esper védelmi miniszter vasárnap a Fox televízióban elmondta: arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy valamennyi amerikai katonai támaszponton szigorítsák meg a biztonsági intézkedéseket, és a korábbiaknál szélesebb körűen vizsgálják meg a továbbképzésre az Egyesült Államokba érkező külföldi katonákat. Esper ugyanakkor leszögezte: az amerikai nemzetbiztonság szempontjából is fontosak azok a továbbképzési programok, amelyeket az Egyesült Államok a szövetségeseinek tart amerikai támaszpontokon.

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap vasárnap internetes oldalán közölte értesüléseit, amelyek szerint Szaúd-Arábiában is nyomozás folyik Alsamráni ottani kapcsolatrendszeréről. A szaúdi hatóságok arra próbálnak fényt deríteni, hogy kikkel és hogyan töltötte idejét a lövöldözés elkövetője az előtt, hogy idén februárban az Egyesült Államokba érkezett. Mindazonáltal - az amerikai lap információi szerint - a sivatagi királyság hatóságai eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy Alsamráni szélsőséges nézeteknek adott volna hangot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése