Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Április 19. 11:17, hétfő | PR
Forrás: Optic World

UV védelem mindenkinek

UV védelem mindenkinek

A sok viszontagság ellenére úgy tűnik jó idő vár ránk az elkövetkező hónapokban, hét ágra süt a nap, és bizony egyre többet gondolunk rá, hogy jól jönne egy napszemüveg.
Na de milyen napszemüveg?

Azt már mindannyian jól tudjuk, hogy UV szűrős (400 nm) a legmegfelelőbb, sőt sokaknak ismerős a polárszűrő fogalma is. Miért is fontosak ezek a tulajdonságok, és mit válasszunk abban az esetben, ha dioptriás szemüvegre van szükségünk? Mi módon védhetjük, és őrizhetjük meg szemünk egészségét?

Az életünk során a szervezetünket érő káros UV sugárzás hatásai összeadódnak, a sejtjeink emlékeznek erre az „extra terhelésre”.

Fontos tudni, hogy az UV sugárzás mindig jelen van: nemcsak tiszta, napsütéses időben, de akkor is amikor felhős az időjárás, borús az ég, amikor nem vagyunk kitéve közvetlen napsugárzásnak. A hatásai a szemben fokozatosan alakulnak ki, sokszor visszafordíthatatlan következményeket, szöveti elváltozásokat, károsodásokat okozva. Kutatások bizonyítják, hogy több szembetegség – pl. szürkehályog, kúszóhályog- hátterében áll a túl erős UV sugárzás, és 90%-ban az UV sugárzás okozza a szem és szemkörnyék látható, idő előtti öregedését. Amennyiben körülnézünk az optikai piacon meglehetősen sokféle, tökéletes megoldásra bukkanhatunk.


Védelem és kényelem


A jó napszemüveg titka – amellett hogy divatos, és az arcformához illeszkedik , hogy UV- és lehetőség szerint polárszűrővel ellátott. A polárszűrő egy speciális réteg a szemüveglencséken, melynek lényege, hogy kiküszöböli a szemünkbe érkező vakító, szórt fényt. Ezáltal sokkal tisztábban, kontrasztosabban látunk. Nagyon komfortos viselet, igazán népszerű a vízi sportokat kedvelők körében, hiszen ez a szemüveglencse kiszűri a víztükörről visszaverődő zavaró csillogásokat, ezáltal biztosítva egy tisztább, kontúrosabb látást.


Dioptriás megoldások


De mi a teendő, ha valakinek dioptriás szemüvegre van szüksége? Örömmel mondhatjuk, a mai modern szemüveglencse gyártásnak köszönhetően, szinte minden típusú – egy, vagy többfókuszú – szemüveg elkészíthető napszemüvegként – akár polárszűrővel ellátva. Rengeteg lencseszín közül választhatunk gyártótól függően (a HOYA és ZEISS mellett élen jár a SEIKO). Amennyiben ezt a megoldást választjuk, értelem szerűen két szemüvegünk lesz – napszemüveg és “normál” szemüveg.
Aki maradna az “egy mindenek felett” elvnél, annak is létezik egy fejlesztés, a fényresötétedőként ismertté vált szemüveglencse. Ennek működési elve, hogy egy olyan réteget helyeznek el a lencsék felületén, amely a napfény UV sugarainak hatására besötétedik, így biztosítva a kellemes napszemüveg viseletet. Tudni érdemes még ezekkel a lencsékkel kapcsolatban, hogy oly mértékben sötétednek, amennyi ultraibolya sugárzás van a légkörben, márpedig valamennyi mindig van…
Nagyon fontos, hogy egész évben gondoljunk az UV védelemre, optikai lencsénket is lássuk el UV szűrővel, lehetőleg mindkét oldalon. A Zeiss lencsék különleges alapanyaguk miatt külön réteg nélkül is maximális védelmet nyújtanak.


Az UV a látható fénytartománynál rövidebb hullámhosszúságú spektrumot jelent. A látható fény 380-780 nm közötti hullámossztartományban van jelen. Az UV 100nm-től 400nm-ig terjed. Ezen belül megkölönböztethetünk UV-A, UV-B és UV-C tartományokat. Mindegyikkel foglalkoznunk kell, de számunkra a legjelentősebb az UV-C tartomány, ami áthalad az ózon rétegen, a felhőkön és a ködön is akár. E mellett pedig a szemünk látóhártyáját, a retinát is károsítani képes.


Vezetés és UV védelem


Kutatások bizonyítják, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szélvédő nem nyújt 100%-ban védelmet a káros UVA-UVB sugarak ellen. Az UVA-sugárzás a földön 30-50-szer erősebb, mint az UVB, és teljes mértékben képes áthatolni a felhőkön és az üvegen is, így kiemelten fontos, hogy autóvezetés közben is használjunk megfelelő UV védelemmel ellátott szemüveget/napszemüveget.
Fontos megemlíteni, hogy autóvezetés közben a fényre sötétedő lencse ugyan megfelelő UV védelmet ad, de mivel a szélvédő is kiszűr valamennyit az UV sugarakból, így nem fog megfelelően besötétedni. A sok időt tölt volán mellett, az válasszon dioptriás napszemüveget!

Vezetéskor, a sima vagy vizes felületről visszaverődő és megcsillanó fénysugarak, zavarhatják látásunkat, észlelésünket. Ezen zavaró tényezők kiszűréséhez polarizált lencse, polárszűrős napszemüveg viselése javasolt, amely nyugtatja szemünket, élesebben, kontrasztosabban látunk amellett, hogy a megfelelő lencseszín (alapvetően sötét) is sokat segít.

A barna lencsék fokozzák a kontrasztot, a kék kiszűri a vakító fehérséget, a sárga lencsék jó képélességet adnak, a zölddel pedig a legtisztább.

Kontaktlencse viselők védelme


Fontos megjegyezni, a kontaktlencse viselők mindig tájékozódjanak arról, hogy az általuk viselt lencsék UV szűrősek-e. Amennyiben igen, akkor is fontos a minőségi napszemüveg választás, ami a kontaktlencsével nem lefedett részét is óvja szemünknek.


Gyermekek védelme

A gyermekek a WHO kutatásai alapján háromszor több időt töltenek napon, mint a felnőttek. A bőrül védelme mellett kiemelt figyelmet kell fordítani szemük védelmére, amihez már sok márka kínál divatos, kényelmes megoldást.


UV szűrő ellenőrzés
Nem biztos benne, hogy megfelelő védelmet nyújt szemüvege? Optikai szaküzleteinkben lehetőség van a napszemüvegek UV védelmének megmérésére a megfelelő eszközzel, valamint szaktanácsadásra. Egy készülék segítségével az optikai lencsék, és napszemüveg lencsék is bevizsgálhatóak.
Próbáljunk meg arra törekedni, hogy látószervünknek a lehetőség szerinti legjobb megoldást válasszuk, ha napszemüveg mellett döntünk. Forduljunk bátran szakemberhez, mondjuk el igényeinket és elvárásainkat leendő szemüvegünkkel kapcsolatban.
Jó egészséget kívánunk!
Az Optic World Optometristái

OPTIC WORLD ESZTERGOM Kossuth Lajos u. 5. • +36 30 450 8228 • esztergom@opticworld.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.