Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2017. Február 17. 14:50, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

A párkányi polgármester szerint nem is égetőről van szó - VIDEÓ

A párkányi polgármester szerint nem is égetőről van szó - VIDEÓ

Kémény lesz rajta? No ugye, akkor márpedig az. De ennél izgalmasabb, hogy nagyon úgy fest, van egy másik hasonló üzem is, amiről szintén elég nagy a csend.

A jelek szerint nagyobb a baj, mint hittük: ha egy erőmű fejét levágják, újabb bújuk ki a párkányi ugaron, többek között ez derült ki pénteken. Esztergomban ülésezett a város környezetvédelmi szakbizottsága, a téma a kedden elsőként az infoesztergom.hu-n napvilágra került, határon innen és túl óriási port felkavaró hulladékégető volt. A találkozóra meghívót kapott és el is fogadta azt Szabó Eugen párkányi polgármester is, aki ezúttal is – csakúgy, mint korábban a párkányi testületi ülésen – hangsúlyozta, hogy nem hulladékégető, hanem hulladékfeldolgozó üzemről van szó. Esztergomi képviselői kérdésre, miszerint kémény lesz-e rajta, igen volt a válasz, így szerintünk (is) eldőlt: égető lesz az, akármi is történjen odabent a használt gumiabronccsal 500 fokos hőmérsékleten.

Párkány polgármestere sok újat nem mondott, meglepőt viszont igen, tényleg csak a példa kedvéért olyanokat, hogy fontos, hogy a két város beszéljen minden ilyenről és fel is tette a kérdést, eddig miért nem tette? Gyaníthatóan udvariasságból és a közös békés jövőbe vetett rendíthetetlen hit miatt nem csapta le ezt a labdát sem Romanek Etelka polgármester, sem a bizottság tagjai. Pedig megtehették volna, hiszen a feltett kérdésre Szabó Eugennek kellett volna elsőként válaszolnia, hiszen nem csak az esztergomiak, hanem a párkányiak sem tudtak egészen e hét keddig semmit az egész hulladékbizniszről.

Arra, hogy ő polgármesterként fellép-e az üzem ellen, kitérő választ adott Párkány első embere. Arra, hogy mint magánember aláírja-e a petíciót pedig csak annyit mondott: ő ma itt polgármesterként van jelen, nem magánemberként.

Hasonlóan furfangos szűk adatközlés volt a válasz arra a kérdésre is, hogy igaz-e, hogy a napok óta szóban forgó hulladéküzem mellett egy másik építése is elképzelhető Párkányban, amely ráadásul minden engedéllyel rendelkezik már. Romanek Etelka többszöri rákérdezése után nagy nehezen annyi derült ki, igaz, van engedély, de valamiért egyelőre nem épül. Hogy pontosan miért nem, és pontosan mi nem, az titok maradt.

Végül a további, egymást kölcsönösen bizalommal megtisztelő együttműködés kinyilvánítását követően – ahogy egy képviselőtől elhangzott: egymás kezét szorongassuk inkább, mint egymás torkát – a bizottság meghozta határozatát, amelyben elutasítja a hulladéküzem építését, és szakértők bevonásával nemzetközi hatásvizsgálat indítását kezdeményezi. Ez a döntés jövő héten kerül a testület elé az esztergomi polgármester által összehívott keddi rendkívüli ülésen, hiszen február 22-ig kell a párkányi hulladékfeldolgozóval szemben az ottani határidők szerint fellépni.

A bizottsági ülést rögzítette az RTVE és a párkányi televízió is – vagy legalábbis egy kamerás ember, aki a polgármesterrel érkezett – érdemes lesz megnézni. Mit érdemes: ajánlott, a Duna mindkét partján élőknek.

Ja, és ezek után pláne mindenki írja alá a Magyar Közösség Pártja által indított petíciót, keddig a párkányi nagyobb üzletek környékén gyűjtik a szignókat.

Mert nem szabad sumálkolni - amúgy ezt is Szabó Eugen mondta a mai ülésen...

VIDEÓ: RTVE

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 26. 12:50, szerda | Helyi

Defektet kapott a busz, kitört a szélvédője, de továbbment teli utasokkal

Szerdán reggel a komáromi busz 7 óra körül, utasokkal tele defektet kapott Tokodaltárón.

2019. Június 26. 11:33, szerda | Helyi

Padon alvót fosztott ki Esztergomban

Az esztergomi rendőrök egy 34 éves férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2019. Június 26. 08:16, szerda | Helyi

Csak a szerencsén múlt, hogy nem okoztak nagyobb bajt és még nagyobb balesetet

A szerencsének köszönhető, hogy nem okozott nagyobb bajt két ittas járművezető kedden – közölte a megyei rendőrség. Egyiküket Esztergomban állították elő.

2019. Június 26. 07:26, szerda | Helyi

Ellopott egy makettet, miután többször is segített - Vádat emeltek

Vádiratot nyújtott be az ügyészség egy kisebb értékre elkövetett lopás miatt indult ügyben azzal az esztergomi férfival szemben, aki makett gőzmozdonyt lopott attól, akinek alkalmi segítséget nyújtott bevásárlással.