Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Február 17. 14:50, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

A párkányi polgármester szerint nem is égetőről van szó - VIDEÓ

A párkányi polgármester szerint nem is égetőről van szó - VIDEÓ

Kémény lesz rajta? No ugye, akkor márpedig az. De ennél izgalmasabb, hogy nagyon úgy fest, van egy másik hasonló üzem is, amiről szintén elég nagy a csend.

A jelek szerint nagyobb a baj, mint hittük: ha egy erőmű fejét levágják, újabb bújuk ki a párkányi ugaron, többek között ez derült ki pénteken. Esztergomban ülésezett a város környezetvédelmi szakbizottsága, a téma a kedden elsőként az infoesztergom.hu-n napvilágra került, határon innen és túl óriási port felkavaró hulladékégető volt. A találkozóra meghívót kapott és el is fogadta azt Szabó Eugen párkányi polgármester is, aki ezúttal is – csakúgy, mint korábban a párkányi testületi ülésen – hangsúlyozta, hogy nem hulladékégető, hanem hulladékfeldolgozó üzemről van szó. Esztergomi képviselői kérdésre, miszerint kémény lesz-e rajta, igen volt a válasz, így szerintünk (is) eldőlt: égető lesz az, akármi is történjen odabent a használt gumiabronccsal 500 fokos hőmérsékleten.

Párkány polgármestere sok újat nem mondott, meglepőt viszont igen, tényleg csak a példa kedvéért olyanokat, hogy fontos, hogy a két város beszéljen minden ilyenről és fel is tette a kérdést, eddig miért nem tette? Gyaníthatóan udvariasságból és a közös békés jövőbe vetett rendíthetetlen hit miatt nem csapta le ezt a labdát sem Romanek Etelka polgármester, sem a bizottság tagjai. Pedig megtehették volna, hiszen a feltett kérdésre Szabó Eugennek kellett volna elsőként válaszolnia, hiszen nem csak az esztergomiak, hanem a párkányiak sem tudtak egészen e hét keddig semmit az egész hulladékbizniszről.

Arra, hogy ő polgármesterként fellép-e az üzem ellen, kitérő választ adott Párkány első embere. Arra, hogy mint magánember aláírja-e a petíciót pedig csak annyit mondott: ő ma itt polgármesterként van jelen, nem magánemberként.

Hasonlóan furfangos szűk adatközlés volt a válasz arra a kérdésre is, hogy igaz-e, hogy a napok óta szóban forgó hulladéküzem mellett egy másik építése is elképzelhető Párkányban, amely ráadásul minden engedéllyel rendelkezik már. Romanek Etelka többszöri rákérdezése után nagy nehezen annyi derült ki, igaz, van engedély, de valamiért egyelőre nem épül. Hogy pontosan miért nem, és pontosan mi nem, az titok maradt.

Végül a további, egymást kölcsönösen bizalommal megtisztelő együttműködés kinyilvánítását követően – ahogy egy képviselőtől elhangzott: egymás kezét szorongassuk inkább, mint egymás torkát – a bizottság meghozta határozatát, amelyben elutasítja a hulladéküzem építését, és szakértők bevonásával nemzetközi hatásvizsgálat indítását kezdeményezi. Ez a döntés jövő héten kerül a testület elé az esztergomi polgármester által összehívott keddi rendkívüli ülésen, hiszen február 22-ig kell a párkányi hulladékfeldolgozóval szemben az ottani határidők szerint fellépni.

A bizottsági ülést rögzítette az RTVE és a párkányi televízió is – vagy legalábbis egy kamerás ember, aki a polgármesterrel érkezett – érdemes lesz megnézni. Mit érdemes: ajánlott, a Duna mindkét partján élőknek.

Ja, és ezek után pláne mindenki írja alá a Magyar Közösség Pártja által indított petíciót, keddig a párkányi nagyobb üzletek környékén gyűjtik a szignókat.

Mert nem szabad sumálkolni - amúgy ezt is Szabó Eugen mondta a mai ülésen...

VIDEÓ: RTVE

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT