Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Február 03. 08:17, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/közlemény

Árvízvédelem, utcanevek, óvodai beiratkozások – Napirenden Esztergom

Árvízvédelem, utcanevek, óvodai beiratkozások – Napirenden Esztergom

Esztergom új árvízvédelmi koncepciójáról, az idei óvodai beiratkozások időpontjáról, több esztergomi közterület új elnevezéséről döntött egyebek között az esztergomi képviselő-testület február 2-án tartott ülésükön.

Két kiküldött előterjesztés tárgyalását – képviselői indítványra – nem vette fel napirendre a képviselő-testület: a 2017-es költségvetés tervezetét és Esztergom város településfejlesztési koncepcióját. Az elfogadott napirendi pontok közül később – hosszabb vita után – a Jurop Telekom Kft.-vel kapcsolatos döntést is elhalasztották a képviselők. Ezekről a további februári testületi üléseken dönt a testület. Az ülésen nem vett részt Stámusz Andrea, Vígh László, Juhász István és Meszes Balázs képviselő.

A február 2-i képviselő-testületi ülés elején Romanek Etelka polgármester röviden beszélt a két ülés közötti időszak fontosabb városi eseményeiről, így egyebek között a Szent Anna temetőben január 20-án rendezett világháborús emlékművek avató ünnepségéről, illetve a január 31-én megalakult Esztergom Város Idősek Tanácsról. Az ülés elején Tordainé Vida Katalin képviselő javasolta, hogy a február elsején megtartott munkaértekezlet alapján a testület vegye le napirendről a 2017-es költségvetés tárgyalását, ugyanis munkaértekezleten kiosztott munkaanyagban a képviselők az álláspontok közelítését látták, mellyel kapcsolatos módosítási javaslataikat a jövő hét elejéig kívánják megküldeni a képviselők. Romanek Etelka is támogatta, hogy a költségvetésről további egyeztetés történjen, illetve megköszönte minden képviselőnek, hogy a költségvetésről szóló, február elsején megtartott munkaértekezleten konstruktív módon segítettek.

Az első tárgyalt napirend pont Esztergom új árvízvédelmi koncepciója volt, mely során Philipp Frigyes főépítész és Romanek Etelka polgármester is hangsúlyozta: a döntésnél figyelembe kell venni, hogy az árvízvédelmi rendszer évszázadokra előre meghatározza Esztergom adottságait, Dunával való kapcsolatát, turisztikai, idegenforgalmi vonatkozásait, jellegzetes küllemét. A főépítész arra is kitért, hogy az új árvízvédelmi rendszer építése egy városszerkezeti beavatkozás, mely például a Prímás-szigeten lévő ingatlanokra jelentős hatást gyakorol. Philipp Frigyes azt is kiemelte, hogy az új árvízvédelmi rendszer megépítésével, illetve az erről szóló közterület alakítási terv elfogadásával a folyó és a város új minőségű kapcsolatát határozza meg a képviselő-testület. Végül tíz igen, egy tartózkodás mellett elfogadta a képviselő-testület az árvízvédelmi koncepcióról szóló előterjesztést.

Egyhangúlag fogadta el a testület, hogy Esztergom Város Önkormányzata 2018., 2019. és 2020. évre tervezett bevételekkel és adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségeket akként vállalja, hogy nem vesz igénybe külső forrást, azaz nem tervezi, hogy a városi büdzsét adósság terhelje.

A 16 városi fenntartású intézményről szóló következő napirendi pontot ugyancsak 11 igennel egyhangúlag fogadta el a testület, mely döntés lényege volt, hogy az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal és önkormányzati fenntartású intézmények közötti munkamegosztás és felelősségvállalás rendje megállapodások szerint történjen, melynek alapján a 16 városi fenntartású intézmény pénzügyi, számviteli és adatszolgáltatási feladatait az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztálya látja el.

A képviselő-testület döntött a helyi önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodás felülvizsgálatáról, amit a törvényi előírásnak megfelelően végeztek bizottsági szinten, illetve megállapították, hogy az nem igényel aktualizálást, frissítést, ezért a megállapodást a bizottság javasolta hatályban tartani. A képviselők ezt egyhangúlag elfogadták.
Ugyancsak 11 igent kapott a város által fenntartott óvodák udvaros-karbantartóinak béremeléséről szóló döntés. Az előterjesztésben a nyolc fő számára 10 százalékos béremelést javasoltak.

A Hungast Zrt. esztergomi oktatási intézmények közétkeztetések kifizetésével kapcsolatban a KSH gazdasági adatokra hivatkozott rátája alapján egy 1,1 százalékos áremelést javasolt a cég és a város között fennálló szerződésben módosítani, melyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott.
Elfogadta a képviselő-testület azt az előterjesztést is, hogy az esztergomi Szent István Strandfürdő egy fő létszámbővítéssel élhessen.

Szintén ezen a napon döntött a képviselő-testület az esztergomi fenntartású óvodákba történő idei jelentkezések időpontjairól, melyet április 24-ére és április 25-re tűzött ki a városvezetés.

A síkosságmentesítésről szólt az a képviselő-testületi döntés, melynek értelmében a korábbi 138 tonna felhasználása után további 162 tonna síkosságmentesítéshez szükséges speciális sót szerez be a város, az anyag ára 28 forint/kg lesz.
Közterületek új elnevezéséről is szavazott a képviselő-testület. Az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság által javasolt öt közterület szerepelt, de ebből egyet későbbre halasztott a testület, mivel nem volt egyértelmű, hogy Meszéna János nevét, jelenleg melyik változatban kell használni. A döntés végül arról szólt, hogy a képviselő-testület a 10400 hrsz.-ú közterületet Barátkúti útra, a 9819 hrsz.-ú közterületet Hosszúvölgy utcára, a 0656 hrsz.-ú közterületet Aranyhalas utcára. Továbbá döntöttek a képviselők arról is, hogy Pifkó Péterről kíván közterületet elnevezni, melynek helyszínére a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság fog javaslatot tenni.
A képviselő-testület döntött az Esztergomi Járműtörténeti Club ügyében, mely közösség kérte a várost, hogy engedélyezze, hogy hét nyilvános veterán járműalkatrész és padlás börze rendezvényük alkalmával igénybe vegyék a Tesco áruháznál lévő területet.

Ugyancsak egyhangú igennel döntött a képviselő-testület az Otthon Segítünk Alapítvány azon kéréséről, miszerint az alapítvány Esztergom Városával közművelődési megállapodást kössön.

Szintén egyhangúlag döntött a testület a Széchenyi tér 13. szám alatti város által bérbe adott ingatlannál korábban történt megállapodás, melyben rossz négyzetméterárat adtak meg, ennek javítását, módosítását célozta a döntés.
A 2017-es polgármesteri szabadság ütemtervéről szóló előterjesztést a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.

Sürgősségi indítványként került a testület elé a Jurop Telekom Kft. és Esztergom Város Önkormányzata közötti vitás ügy, melyhez számos hozzászólás érkezett a képviselőktől, illetve az ügy aktuális részleteinek ismertetésével többször is hozzászólt Piskóthy László, a magánjogi csoport vezetője. A képviselő-testület végül elhalasztotta a döntést azzal, hogy a szövevényes, nagy pénzügyi tételről, és immár kilenc éve húzódó ügy további jogi és pénzügyi egyeztetések, kiértékelések szükségesek a megfelelő döntéshozatalhoz. A képviselők ezzel az üggyel felmerült újabb kérdésekkel kapcsolatban az önkormányzat nevében eljáró ügyvéd további állásfoglalását kérik.

Szintén sürgősségi indítványként tárgyalta a képviselő-testület az Esztergomi Kegyeleti Kft-vel kötött kegyeleti közszolgálati szerződés határidejének meghosszabbításáról szóló előterjesztést. A város és a kft. között 2012-ben kötött 5 éves szerződést végül a testület egy hónappal meghosszabbította azzal, hogy a kft. és a város közötti új megállapodásról, a két fél által javasolt módosításokat figyelembe véve, a következő ülések egyikén döntsenek.

Szerencsés Gergely sürgősségi indítványa alapján tárgyalták a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsága tagjainak tiszteletdíját. Képviselői módosítóindítvány alapján mostantól havonta bruttó 50 ezer forint tiszteletdíjért látják el feladatukat. (Eddig a döntésig nem részesültek díjazásban a felügyelőbizottsági tisztség ellátásáért a Strigonium Zrt. felügyelőbizottságának tagjai. A tiszteletdíjakat végül 7 igennel, 4 tartózkodással elfogadták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.