Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Október 12. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új központ alakul a dohányosok leszoktatásának támogatására

Új központ alakul a dohányosok leszoktatásának támogatására

Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot hoz létre az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve. A Központban leszokást segítő call center kialakítására kerül sor, ahol képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást. 2012. október 1. óta a 06 80 44-20-44 telefonszám ingyenesen hívható az év minden napján 0-24 óra között.

A Központ felállításával párhuzamosan egy internetes weboldal fejlesztése is elindul. A honlap széles körű lakossági kommunikációra biztosít lehetőséget: a leszokás támogatás népszerűsítése mellett, megtalálhatók lesznek a tüdőgondozók adatai, a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetőségei, valamint a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek a látogatók. Mindezek mellett a Módszertani Központ munkatársai dohányzás leszokást segítő, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást is végeznek. A Központ a dohányosok mellett a szakembereket is segíti. A tüdőgondozókban dolgozó szakemberek és a háziorvosok számára továbbképzések indulnak.

A kialakítandó internetes portál a szakemberek számára rendszeres tájékoztatást nyújt a továbbképzésekről, szakmai eseményekről, és tartalmazza a továbbképzési programok anyagát, illetve más szakmai rendezvények előadásait, közérdekű anyagait. A honlapon regisztrálni lehet a Módszertani Központ által biztosított továbbképzésekre, illetve az érdeklődők ezen keresztül is felvehetik a kapcsolatot a Központ munkatársaival. A Korányi Intézet folyamatos kapcsolatot tart fenn a magyarországi tüdőgondozókkal, amelyek az Intézet számára rendszeresen szolgáltatnak adatokat. Ez az adatszolgáltatás nyújtja az alapját annak a rendszernek, amellyel nyomon követhető a dohányzás leszokás alakulása Magyarországon.

Magyarországon a felnőtt népesség 36%-a dohányzik rendszeresen, így a program célcsoportját közel 3 millió ember alkotja. Magyarországon évente 24 000 ember, egy kisváros lakosságának a halála hozható összefüggésbe a dohányzással, a tüdőrák halálozását tekintve pedig Magyarország a férfiak tekintetében világelső, s ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. Az utóbbi évek statisztikái szerint a felnőtt férfiak több mint 40%-a, a nők több mint 30%-a dohányzik. Bár a teljes lakosságot nézve a dohányosok száma stagnál, sajnálatos, hogy amíg a férfiak dohányzási gyakorisága csökken, a nők nagyobb arányban cigarettáznak, mint korábban.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása 2012. január 1-jétől lépett hatályba. Az új rendelkezések a közforgalmú intézmények nyilvánosság számára nyitva álló zárt légterű helyiségeiben, munkahelyek zárt légterű helyiségeiben és a tömegközlekedési eszközökön tiltják a dohányzást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a tulajdonosok és üzemeltetők, mind maguk az állampolgárok többnyire támogatják és betartják a jogszabályi előírásokat.

Az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ létrehozására irányuló projekt 2012. október 1-jétől indult és 18 hónapon át tart. A projektet a TÁMOP-6.1.2/11/4 pályázati kiíráson keresztül az Európai Unió támogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.