Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. November 21. 07:57, hétfő | Helyi
Forrás: Közlemény

Parkolás, karácsonyi segítség, buszvárók, mobilgát, rutin-pálya – Napirenden Esztergom

Parkolás, karácsonyi segítség, buszvárók, mobilgát, rutin-pálya – Napirenden Esztergom

A város és a Duna egységét meg nem bontó mobilgátat támogatja a testület, épülhetnek az új buszvárók városszerte, olcsóbb, szombatonként pedig ingyenes lesz a parkolás, helyreállítják a szentgyörgymezői katonatemetőt,

ismét lesz Mikulás nap a Széchenyi téren a gyermekeknek, 4000 forintos utalvánnyal segíti a 70 év feletti esztergomiakat az önkormányzat az adventi időszakban – egyebek között ezekről döntöttek a legutóbbi testületi ülésen.
A november 17-i ülésen a sürgősségi indítványokkal együtt 32 napirendi pontot tárgyalt a testület, az ülésen Juhász István, Meszes Balázs, Stámusz Andrea és Vígh László képviselők nem vettek részt. A képviselők az első két napirendi pontban a költségvetés szükséges módosításáról és átcsoportosításokról döntöttek.
Majd sorra vették a pontokat: (a linkekre kattintva további részletek olvashatók az InfoEsztergom.hu ülésről készült tudósításaiban)

Mobilgát kialakítását támogatja a testület

Karácsonyi segítség gyermekeknek, időseknek és rászorulóknak
- melegételosztás
- 70 év felettiek ajándéka
- Mikulás nap

Változások a parkolásban
A testület továbbra sem támogatta Romanek Etelka polgármester teljes díjfizetés-mentességét szorgalmazó javaslatát az egész városban, de számos helyen módosította a parkolási rendeletet.

Helyreállítják a szentgyörgymezői katonatemetőt

Módosuló sport- és orvosi/védőnői rendelet, alapítványi támogatások
A testület módosította a város sportjáról szóló rendeletét, továbbá a város közigazgatási területén kialakított orvosi és védőnői körzetekről szóló rendeletét, és döntött a Zöld Óvoda vezetőjének, Buzási Lászlóné nyugdíjazásával kapcsolatos kérelméről.

A képviselők döntöttek a Veled-Érted Egyesület és a Boldog Ceferino Roma Misszió támogatási kérelméről: előbbi a sérült fogyatékkal élő gyermekek óvodába, iskolába, napközibe, időseket pedig egészségügyi- és szociális intézménybe szállító gépjárművek karbantartásához 350 ezer forinttal járult hozzá a testület, utóbbi pedig a Pepita Baba-Mama Klubot igénybe vevők éves étkeztetési költéségére 300 ezer forint támogatásban részesült.

Ingatlanokkal kapcsolatos döntések
Elfogadták az ÉDV Zrt. által üzemeltetett víziközművekre vonatkozó gördülési fejlesztési tervjavaslat 2017-2031 közötti időszakra vonatkozó módosítását, azaz a felújítások, fejlesztések ütemezését, továbbá pályázatot írt ki a Kórházpince és Lőtér ingatlanok versenytárgyalás útján történő értékesítésére. Szintén határoztak arról, hogy az esztergomi 16812/1 hrsz.-ú, természetben Lázár Vilmos u. 74. sz. alatti ingatlant – ahol a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja működik - térítésmentesen a Magyar Állam tulajdonába és a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésébe adja. A képviselők döntöttek arról is, hogy az önkormányzata bérleti szerződést köt a Kolping Katolikus Szakképző Iskolával a Petőfi S. u. 20. sz. alatti, 17,45 m2 alapterületű tálaló bérbevételére vonatkozóan 2015. szeptember 1-től visszamenőleg 2016. december 31-ig szóló határozott időtartamra, havi bruttó 18.427,-Ft bérleti díj ellenében, melyen felül az almérőn jelentkező vízfogyasztás – 150.000 Ft bruttó keretösszegig – is megfizetendő.



Korábbi évek tartozásait fizeti ki az önkormányzat - napirenden Vargyas
Több, a korábbi ciklusokból elmulasztott követelés kifizetéséről döntött a testület: a Magó Software Zrt. számára 300 ezer forintot, az Alföldi Tej Kft számára 280.413 forintot, a Gerecse-Pilis Vízi Társulat számára 6.327.768 forintot, mint elmaradt, jogos követelés kifizetéséről döntött a képviselő-testület.

A Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság az előzőekkel szemben viszont nem javasolta a Vargyasi kastély üzemeltetője felé elmaradt több mint 52 ezer euró (több mint 16 millió forint) kifizetését, továbbá módosításként javasolta a kastély értékesítéséről való gondoskodást úgy, hogy ne kerüljön a román állam tulajdonába. Romanek Etelka polgármester a testületet arra kérte, hogy ne fogadja el a módosítást, - ne döntsenek a kastély eladásáról, - továbbá – a többi jogos követeléshez hasonlóan – fizesse ki a Vargyasi kastély üzemeltetőjének követelését. Az értékesítésre vonatkozó módosítást végül annak előterjesztője, dr. Alberti Péter visszavonta, a képviselő-testület pedig végül az elmaradt követelések kifizetését is elfogadta Vargyas esetében, így jó eséllyel akár már jövőre fogadni tudja az erdélyi ingatlan az esztergomi diákokat. A képviselők ezúton nyílt ülésen tárgyalták a Bástya-üzemeltetésének kérdését. A testület elutasította a polgármesteri javaslatot, hogy, hogy közbeszerzés keretén belül döntsenek a Bástya üzemeltetőjéről, és elfogadták, hogy Tulajdonosi és Pénzügyi Bizottság javaslata alapján az áruház üzemeltetésével a Strigonium Zrt-t bízzák meg, havi 1,2 millió forint +Áfa üzemeltetési díj fejében.
A sürgősségi napirendi pontok közül a képviselők az eseti bizottságokkal kapcsolatos döntés mellett határoztak arról, hogy az önkormányzat nem él az elővásárlási jogával az egykori Vaskapui kemping esetében, amelyet tulajdonosa, Budapest Főváros Önkormányzata értékesíteni kíván. A 71 millió forintos vételár fejében az esztergomi BSP Ingatlanberuházó Kft. tulajdonába került ingatlan esetében a testület úgy döntött, nem él elővásárlási jogával.

Eldőlhet a Rutin-pálya sorsa
Több kérelmező is megkereste az önkormányzatot a Rutin-pálya hasznosításával kapcsolatban, a testület a Városfejlesztési Bizottságot kéri fel arra, hogy folytasson le egyeztetéseket a jelentkezőkkel és a következő testületi ülésen terjessze a képviselők elé javaslatát. A területre autóvezetés oktatás, hulladékudvar, iparterületi hasznosítás tárgyban érkeztek kérelmek az önkormányzathoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.