Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 12. 09:02, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Százezreket csalt ki, most elítélték

Százezreket csalt ki, most elítélték

Csalás miatt az Esztergomi Járási Ügyészség vádemelése alapján ítélt el egy férfit az Esztergomi Járásbíróság a minap. Többször is átvert egy lábatlani hajótulajdonost.

A lábatlani sértett és a halásztelki vádlott egy zárt közösségi internetes oldalon ismerték meg egymást, hajó alkatrészek beszerzéséről állapodtak meg. A vádlott 2019. március 14-én az alkatrészekre vonatkozóan árajánlatot küldött, majd másnap személyesen is megjelent a sértettnél Lábatlanon. A vádlottnak nem állt szándékában az alkatrészek beszerzése, ezzel csupán megtévesztette a hajótulajdonost – közölte az ügyészség.

Kifejtve, hogy ekkor az alkatrészek előlegeként a sértett 40 ezer forint készpénzt adott át a vádlottnak, majd 2019. március 19-én 200 ezer forintot, 2019. április 5-én további 100 ezer forintot utalt át a csaló bankszámlájára, illetve további 100 ezer forint készpénzt adott át a neki Budapesten.

Az előlegek átadását követően a vádlott azzal a valótlan ürüggyel, hogy a már megrendelt árut kifizette, annak teljes vételárához azonban további 100 ezer forintra van szüksége, amelyet magánéleti nehézségei miatt nem tud megelőlegezni, újabb 100 ezer forintot kért a sértettől, amelyet a sértett szintén Budapesten adott át neki a sértett.

A vádlott 2019. május 2. és 4. körül egy jetski megvásárlása ürügyén 120 ezer forintot kért kölcsön a sértettől, majd azzal hitegette a sértettet, hogy a pénzt visszafizeti, és egy 10 ezer forint értékű hajócsavart is ajándékoz neki. A vádlott ígéretei miatt a további 120 ezer forintot is megkapta.

A fenti összegek átvételét követően a csaló először azt állította a sértettnek, hogy megsérült, kórházba került, ezért az alkatrészek beszerzéséhez további időre van szüksége, majd arra hivatkozott, hogy késedelmesen rendelte meg az árut, illetve inkasszót bocsátottak ki a számlájára, de néhány napon belül mindent hiánytalanul beszerez. A vádlott valójában semmilyen intézkedést nem tett a hajó alkatrészek beszerzése iránt, ez eredetileg sem állt szándékában. A vádlottnak a cselekmény elkövetésének idején nem volt megélhetést biztosító jövedelme, a sértettől jogtalanul megszerzett pénzt a saját megélhetésére fordította.

A bűncselekménnyel okozott kár 660 ezer forint, amely nem térült meg.

Az ügyészségnek a vádiratban írt indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, valamint kötelezte arra, hogy a sértett kárát térítse meg.

Korábbi cikkek:

Fiatal körözött nőt fogtak Kesztölcön

Még a gyermekjóléti szolgálat konferenciáján is zaklatta volt élettársát

Kezdődik a kerékbilincselés Esztergomban

Sorra törik fel a garázsokat Aranyhegyen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT