Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 10. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rejtett hormon okozhat korai pubertást

Rejtett hormon okozhat korai pubertást

A gyerekek gyorsan felnőnek - ezt minden szülő tudja. A modern világban azonban ez nemcsak azért van, mert gyorsan telik az idő, hanem mert gyakran a pubertás kezdete már 6-8 éves korra tehető. Mindennek oka az élelmiszerekben található rejtett hormon lehet - írja a Fox News.

Legújabb kutatások kimutatták, hogy a pubertás már egészen fiatal korban elkezdődhet. Főleg a lányok esetében már akár 8 éves korukban elkezdhet nőni szeméremszőrzetük és mellük. Összehasonlítva egy évtizeddel korábbi adatokhoz képest, 2010-ben már kétszer annyi kislány számolt be korai pubertásról.

A szakemberek szerint a korai pubertás számos okra visszavezethető. Az élet egyre gyorsabb lett, ezzel együtt a készételek is életünk részévé váltak. Ez utóbbi az egyik legnyilvánvalóbb okozója lehet a korai pubertásnak.

Az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság összesen hat hormont tart számon, amelyek előfordulnak ezekben az előre elkészített ételekben és megengedettek, köztük: ösztraidol, ösztriol, tesztoszteron, progeszteron - ezek olyan nemi hormonok, amelyek mind felgyorsíthatják a pubertás megjelenését. Az ösztrogén ráadásul növeli az elhízás kockázatát. Emellett az ételekben található toxinok is bűnösök lehetnek.

A megoldás, ami ma már létezik, a gyógyszeres kezelés lehet, ami a megfelelő kor eléréséig késlelteti a pubertást. Amit még tehet és jobb megoldásnak tűnik, hogy csökkenti a gyermek hormonoknak való kitettségét, vagyis étrendet/életmódot változtat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.