Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2013. Március 06. 08:47, szerda | Helyi
Forrás: lvp / Polgármesteri Hivatal

Teherkomp, teherhíd és autópálya Esztergom és Párkány térségének fejlesztéséért

Teherkomp, teherhíd és autópálya Esztergom és Párkány térségének fejlesztéséért

Határon átnyúló vállalkozási és logisztikai fejlesztésről tárgyalt kedden az Ister-Granum EGTC Esztergomban. Szóba került a tervezett teherkomp, egy későbbi teherhíd megépítése és az M1-es autópályára csatlakozás is.

Elsőként tárgyaltak a térségben és országos szinten is kedden délelőtt Esztergomban az integrált területi beruházásokról (ITB) az Ister-Granum EGTC által szervezett összejövetelen. Ez egy olyan területfejlesztési eszköz, amelyik a 2014-20-as tervezési időszakban pluszforrást teremthet a határon átnyúló fejlesztésekhez. A cél, hogy a térségben egymást erősítő beruházások történjenek, elsősorban a munkahelyteremtés elősegítésére. A jövőbe mutató megbeszélésen többek között a régió polgármesterei és nagyvállalkozásai, közöttük az esztergomi Suzuki, a párkányi BioEner Slovakia vezetői jelentek meg. Ugyancsak részt vett a stratégiai tanácskozáson Popovics György, a Rába-Duna-Vág EGTC megalapítását kezdeményező Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke, Simon Géza, a közgyűlés alelnöke, Ladislav Kollar, a Nyitra megyei önkormányzat alelnöke, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium titkárságvezetője és munkatársa.

A rendezvényen kiemelt szerepet kapott a 2014-20 között életbe lépő uniós támogatási rendszer változása, amelyet Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára mutatott be. A jövőben az EU az egyéni projektekkel szemben előnyben részesíti a kézzelfogható eredményeket felmutató, több partner bevonásával megvalósuló komplex programokat. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a régióban sürgős fejlesztésre szorul a közlekedési infrastruktúra, amely nélkül egyik ágazat sem tud dinamikus fejlődésnek indulni. Konkrét példaként került szóba az államilag stratégiai beruházásnak nyilvánított Esztergom-Párkány teherkomp és egy későbbi teherhíd megépítése, továbbá az M1-s autópálya Esztergomot is érintő szakaszának megépítése, valamint a párkányi teherpályaudvar fejlesztése.

Az esztergomi Polgármesteri Hivatalban megtartott rendezvény házigazdája Tétényi Éva, Esztergom polgármestere volt, aki Ján Oravec, Párkány polgármesterével, az EGTC elnökével és Nagy Péterrel az EGTC munkaszervezetének igazgatójával vezette le az ülést. A következő munkaértekezletre április 8-án kerül sor.Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 07:00, szombat | Helyi

Lady Gaga a Várszínházban

Az Esztergomi Várszínház 2020-as idényében szerdánként népszerű zenés-táncos filmeket vetít.

2020. Július 11. 05:00, szombat | Helyi

Fergeteges lesz idén is a Szent István Napi Zenei Fesztivál

Változatos zenei programok, kiváló fellépők: Tankcsapda, Kárpátia, Punnany Massif, Anna and the Barbies, Radics Gigi, Charlie és még sok más szórakoztató koncert augusztus 15. és 22. között a Fesztiválszigeten!

2020. Július 10. 10:18, péntek | Helyi

Körözött zaklatót fogtak el Esztergomban

Igazoltatás során derült ki, hogy elfogatóparancs van kiadva ellene.

2020. Július 10. 09:32, péntek | Helyi

Rázárta a tolvajra az ajtót a bolti eladó

Az Esztergomi Járási Ügyészség lopás miatt emelt vádat egy nővel szemben, akit a bolti eladó a bejárati ajtó bezárásával azért tartott vissza a helyszínen, mert mobiltelefonokat rejtett a kabátjába.