Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 12. 07:33, péntek | Helyi
Forrás: MTI / fotó: illusztráció

Van megegyezés, lesz fény - visszakapcsolják a közvilágítást

Van megegyezés, lesz fény - visszakapcsolják a közvilágítást

Visszakapcsolják a közvilágítást pénteken Esztergomban, miután az önkormányzat csütörtökön kora délután megállapodott a szolgáltató cég felszámolóbiztosával, hogy az önköltségét jelentő áramdíjat folyamatosan fizetik.

A polgármester nyilatkozatával egy időben Steindl Balázs, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület pénzügyi bizottsága délelőtt egyeztetett a felszámolóbiztossal, és egyhangúlag megszavazták, hogy a város a viták rendezéséig „csak a szolgáltatás szűkített önköltségét fizeti ki”.

A városban a közvilágítást végző Tivi Kft. felszámolója hétfőn kezdte meg a világítás kikapcsolását, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett a szolgáltatásért. Mivel a Tivi Kft. korábban koncessziós eljárásban elvégezte a közvilágítás korszerűsítését, a lámpatestek és az izzók is a vállalkozás tulajdonában vannak, a kikapcsolás a lámpák kiszerelést jelentette.

Tétényi Éva tájékoztatása szerint, az általa vezetett tárgyalások alapján az önkormányzat és a felszámoló közösen szakértőt bízott meg, aki meghatározza a világítás működéséhez szükséges áramdíjat. Ezt az önkormányzat jogfenntartással megfizeti, a felszámoló pedig gondoskodik róla, hogy az önkormányzat pénze az áramot biztosító céghez kerüljön. A polgármester ismertetése szerint a társaságnak szerződés szerint tételes elszámolást kellett volna adnia a beruházási- és az áramdíjról, azonban a legutóbbi, több millió forintos számlára is csak annyit írtak, hogy "Közvilágítás - 1 darab".

A Tivi Kft. továbbá nem a szerződésben és a céget hitelező bankkal kötött megállapodásban szerepelő számlaszámra kérte a díjat. A város ezért nem fizetett a szolgáltatásért - tette hozzá Tétényi Éva. A polgármester elmondta, a helyzet rendeződéséről tájékoztatta a rendőrséget és a polgárőrséget, valamint a városba vezényelt készenléti rendőri szerveket. Amíg a közvilágítás helyre nem áll, a rendvédelmi szervek fokozott jelenléttel ügyelnek a közbiztonságra.

Tétényi Éva elmondta, a Tivi Kft.-vel kötött szerződést Meggyes Tamás volt fideszes polgármester 2008-ban megpróbálta felmondani, de az ügyben eljáró választott bíróság az önkormányzat keresetét elutasította.

„A társaság 12 évre szóló koncessziós közvilágítási szerződésében 232 millió forintos beruházási érték szerepel. Az önkormányzat szerint a futamidő végéig 1,5 milliárd forintot kell kifizetni, a Tivi Kft. viszont 2,3 milliárddal számol. A felszámoló és a város érdeke, hogy rendbe tegyük ezt a bíróság által felbonthatatlannak ítélt szerződést, hogy világos legyen Esztergom miért és mennyit fizet” - tette hozzá a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT