Városlista
2019. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2019. Január 31. 05:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Esztergomban kezdődik az idei Emlékhelyek Napja

Esztergomban kezdődik az idei Emlékhelyek Napja

A Kossuth-tér és a Fiumei Úti Sírkert után idén Esztergom lesz a május második hétvégéjén zajló Nemzeti Emlékhelyek Napja rendezvénysorozat nyitóhelyszíne.

Az idei programsorozat május 11-én, Esztergomban kezdődik, majd az ország számos Nemzeti Emlékhelyén folytatódik, a záróünnepségnek pedig idén is a Fiume Úti Sírkert ad otthont – többek között erről is végleges döntés született kedden azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Örökség Intézetében rendeztek – számolt be minderről Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán, aki a program záró előadásaként a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin felkérésére ismertette az esztergomi Várhegy és Víziváros kulturális, történelmi, egyházi jelentőségét.

Hozzátette: az idei rendezvény keretén belül mutatják majd be a Nemzeti Emlékhelyeket bemutató új, Esztergomot ábrázoló emlékérmét is.
A Várhegyet és Vízivárost 2017. március 15-én avatták Nemzeti Emlékhellyé, azóta hirdeti ezt az alkalomból állított sztélé, rajta az országzászlóval. Az avatóünnepségen Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy az a világnézet, amelyet Szent István elfogadott, máig is időtállónak és alkalmasnak bizonyult arra, megszervezze körülöttünk a teret és az időt.Az országban jelenleg 17 nemzeti emlékhely található, ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit és dicső pillanatait. A felállított emlékoszlopok egységesen és könnyen felismerhetővé teszik az emlékhelyeket, és azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket – olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 21. 10:30, vasárnap | Helyi

Sorra buktak le az ittas vezetők térségünkben

Hat ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök a megyében az elmúlt 24 órában.

2019. Július 21. 05:00, vasárnap | Helyi

Páratlan látvány makettként is a Szénrakodó! – FOTÓK

Eszméletlen profi és látványos munka! Hihetetlen ügyességről tett tanubizonyságot Sinkovits Milán.

2019. Július 20. 09:40, szombat | Helyi

Fotópályázat indult a Duna-Gerecse térségben

Térségi fotópályázatot hirdetett a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület.

2019. Július 20. 05:00, szombat | Helyi

Idén is nagyot szól majd a Kalifa-tanya bulija

Idén is megrendezi a Tűzkerék zenekar hagyományos nyári fesztiválját a Kalifa-tanyán Búbánatvölgyben. Augusztus 10-én a Kalifa bulin többek is fellépnek.